Spriječeno uvođenje mjera za smanjenje cijena goriva

27.06.2022. 14:01 / Izvor: Fena
parlament

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu spriječili su usvajanje mjere koje bi dovele do smanjenja cijena goriva u BiH.

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu spriječili su usvajanje mjere koje bi dovele do smanjenja cijena goriva u BiH.

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH zatražio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti inicijativa kojom se trebalo zadužiti Vijeće ministara da donese odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa kod uvoza euro dizela, lož ulja i benzina. Kako je naveo, to bi imalo pozitivnu posljedicu u vidu smanjenja cijene goriva i općenito smanjenja negativnih efekata inflacije.

Sa četiri glasa protiv i tri suzdržana kako su glasali poslanici iz SNSD-a i njihovi partneri iz Kluba poslanika Srpski klub, ova inicijativa nije dobila podršku u prvom krugu glasanja.

Podršku iz istog razloga nije dobio ni prijedlog poslanika Borislava Borenovića (PDP) i Saše Magazinovića (SDP) da se razmatra Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama. 

borenović i magazinović

Borenović je izjavio danas u Sarajevu da je odbijanje SNSD-a da glasa za ukidanje akciza na gorivo na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nerazumno i bahato.

"Kolega Saša Magazinović iz SDP-a i ja smo ponovo tražili da se to učini po hitnoj proceduri kako bismo smanjili cijene goriva i nevjerovatno je da je SNSD jedina stranka koja je glasala protiv",  dodao je Borenović.

Precizirao je da bi time cijena litra goriva pala i do pola marke u vrijeme kada se ona primiče rekordnom iznosu od četiri KM.

Magazinović je naveo da oni koji odbijaju smanjiti akcize koriste argument da će povećati plate i penzije.

Naglasio je da su oni već od građana uzeli 300 miliona KM kroz akcize i sad pred izbore hoće da im vrate samo dio toga i to predstave kao svoju pomoć.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti