Ugašen požar u firmi Kemeko BH, pričinjena veća materijalna šteta

28.06.2022. 13:44 / Izvor: Akta.ba
kemeko bh

Požar koji je zahvatio kompaniju Kemeko BH ugašen je, saopštili su iz te kompanije.

Požar koji je zahvatio halu lukavačke firme Kemeko BH ugašen je, saopštili su iz te kompanije.

"Nakon požara koji se desio 26.06.2022. u ranim jutranjim satima u skladištu neopasnog otpada, gdje se vrši reciklaža materijala (papir, najlon , plastika, tekstil, ....), te njegova priprema za suspaljivanje u energetskim potencijalima u BiH, obavještavamo javnost da je požar usljed brze i profesionalne intervencije vatrogasne jedinice Lukavac, te vatrogasne jedinice GIKIL Lukavac, kao i naših radnika koji su obučeni za profesionalno djelovanje u ovakim situacijama, veoma bzo lokaliziran i u potpunosti ugašen", kazali su. 

Nastala je veća materijalna šteta, a uzrok požara još uvijek nije poznat. 

"Nastala je veća materijalna šteta na objektu za skladištenje sekundarnih sirovina, gdje je objekat u potpunosti izgorio, te su izgorjela dva mlina za mljevenje gore navedenih materijala i viljuškar koji služi za manipulaciju tereta unutar firme KEMEKO BH. Tokom jučerašnjeg dana na požarište su izašli istražitelji ispred MUP TK, te Federalna inspektorica za okoliš, te su ustanovili da su hala i oprema koja se nalazi u hali u potpunosti izgorjeli, te da su od otpadnog materijal izgorjeli papir, plastika i tekstil koji su se nalazili u hali", saopšteno je. 

Materijal koji se nalazio u hali nije u potunosti izgorio, ali se ne može više koristiti kao energent, te će ga u što skorije vrijeme izvesti na suspaljivanje u zemlje EU u ovlaštene spalionice. 

"U saradnji sa istražiteljima MUP TK, očekujemo informacije o uzroku požara, te ćemo ih podijeliti sa javnošću", kazali su.

Iz kompanije podsjećaju da je industrija upravljanja otpadom jedna od najbitnijih kada je u pitanju zaštita okoliša, a firma Kemeko BH kao najveći izvoznik opasnog otpada iz BiH, svoje poslovanje obavlja po svim zakonskim regulativama u BiH, te posjeduje sve relevantne dozvole za svoj rad.

"Dokaz i tome su uredni inspekcijski nalazi u posljednje 4 godine kojih je bilo preko 10 što redovnih, što vanrednih kontrola. Zahvaljujemo se nadležnim organima na brzoj reakciji i visoko-profesionalno obavljenom poslu", naglasili su. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti