Američki biznismen Eldin Diglisić je novi strateški partner Željezničara!

28.06.2022. 13:53 / Izvor: Akta.ba
fk željezničar

Biznismen od Grbavice planira napraviti istinskim „hramom fudbala“, ali i mjestom gdje će se na „svakom ćošku“ stvarati profit.

U Plavom salonu na Stadionu Grbavica održana je redovna sjednica Skupštine FK Željezničar na kojoj su delegati aktivno raspravljali o trenutnoj situaciji Kluba, te su donesene određene odluke koje se tiču funkcionisanja Kluba u narednom periodu.

Nakon višesatne diskusije, delegati skupštine su jednoglasno i dvotrećinskom većinom svih izabranih delegata izabrali Eldina Diglisića za strateškog partnera i donijeli odluku da se zvanični ugovor potpiše do kraja narednog mjeseca.

Diglisić je rođen u Sarajevu, ali je dvije godine poslije rata otišao u Sjedinjene Američke Države. Diplomirao je na Utah Univerzitetu. Radio je kao bankar, a onda je osnovao kompaniju ShipEX koja se bavi transportom.

Kompanija broji nekoliko stotina kamiona, a godišpnji promet ShipEx-a procjenjuje se na približno 100 miliona dolara.

ŠTA JE DIGLISIĆ PONUDIO?

Kako iz dobro obaviještenih izvora saznaje Sportsport.ba priča sa Diglisićem tek, u stvari, u pravom smislu počinje. Dosadašnji pregovori, koji su vođeni pod velom tajnosti i u koje su direktno bili uključeni članovi Skupštine Nasuf Drinjaković i Nihad Odobašić, a u koje nisu bili potpuno upućeni niti svi članovi „Željinog“ rukovodstva kako pregovori ni na koji način ne bi bili kompromitivani, često su upadali u krizu, ali se ipak došlo do toga da se Diglisića zainteresuje za ulaganje u Željezničar.

Diglisića, koji je "po američki" okrenut isključivo stvaranju profita, kako SportSport.ba nezvanično saznaje ne zanima mnogo sportski segment kluba i daljnji razvoj toga bio bi ostavljen samom rukovodstvu. Ovog bosanskog biznismena, vlasnika firme ShipEx u SAD, ali i suvlasnika nekoliko biznisa u BiH, među kojima su Residence In by Marriott na Čobaniji u Sarajevu, Tarčin Forest Resort i brojni drugi, zanima da „u pogon“ stavi imovinu Željezničara i upravo u tom smjeru ide i njegova ponuda.

Neslužbene informacije govore da bi se ulaganja odvijala preko d.o.o. Željezničar čiji bi većinski vlasnik bio Diglisić, a određeni dio pripao bi i Udruženju građana odnosno Fudbalskom klubu. Neslužbeno, u zvaničnoj ponudi koja je stigla na adresu kluba, Diglisić se obavezao da "poravna" sve dugove Željezničara, te da napravi trening kamp i investicijama dovede stadion do 4. UEFA kategorije.

Drugim riječima, bosanskohercegovački biznismen od Grbavice planira napraviti istinskim „hramom fudbala“, ali i mjestom gdje će se na „svakom ćošku“ stvarati profit. Zauzvrat, prema neslužbenim informacijama bi dobio pomoćni teren (pravo gradnje) da na njemu pravi poslovni kompleks  te pravo na korištenje stadiona, poslovnih prostora i svega što izgradi ali na određeni broj godina. Koliko, zavisit će od konačnog dogovora, a od dobiti postotak bi imalo i UG i to onoliki koliko procenata bi imalo u d.o.o.

Naravno, mnogo detalja nedostaje, no neslužbene informacije govore da zbog strogih američkih zakona Diglisić ne može direktno ulagati u sportski segment odnosno Fudbalski klub, ali da je spreman kroz određeni vid sponzorstva ili na sličan način i u tu svrhu uložiti novčana sredstva. Ali, sve to biće definisano konačnim dogovorom koji mora biti sklopljen do kraja idućeg mjeseca, a ukoliko dođe do njega onda će ga Skupština dvotrećinskom većinom morati potvrditi.

NOVA UPRAVA KLUBA

Na jučerašnjoj sjednici obraćatio se i v.d. predsjednika Ore Ibrišimovića koji je prezentovao izvještaj o radu Upravnog odbora u proteklom periodu.

Izvještaj je usvojen, a potom su delegati izabrali novog predsjednika Upravnog odbora, Edisa Kovačevića, dosadašnjeg člana Nadzornog odbora. Članove Upravnog odbora činit će: Jusuf Tanović, Ilijas Kovačević, Kerim Balić, Mirza Bašinac, Bakir Sadović, Fuad Zukić i Seudin Novalić. Zbog poslovnih obaveza, dosadašnji v.d. predsjednik UO, Oro Ibrišimović, ne može aktivno nastaviti svoj angažman u Klubu, a kolektiv FK Željezničar zahvaljuje se Ibrišimoviću na angažmanu i doprinosu.

Naredna tačka Dnevnog reda se odnosila na izvještaj Nadzornog odbora kojeg je prezentovao predsjednik NO, Džermin Pašić. Nakon obraćanja izvještaj je usvojen. Nadzorni odbor FK Željezničar čine Džermin Pašić, Elvir Kosovac i Marko Dmitrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti