Usvojenim rebalansom osigurana sredstva za kapitalne projekte u Mostaru

29.06.2022. 08:22 / Izvor: Fena
mostar

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je rebalans proračuna koji je povećan za 20 miliona maraka, a dio tih sredstava, po riječima gradonačelnika Marija Kordića, bit će usmjeren u velike infrastrukturne projekte poput izgradnje gradske sportske dvorane i olimpijskog bazena.

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je rebalans proračuna koji je povećan za 20 miliona maraka, a dio tih sredstava, po riječima gradonačelnika Marija Kordića, bit će usmjeren u velike infrastrukturne projekte poput izgradnje gradske sportske dvorane i olimpijskog bazena.

"Rebalansom je došlo do povećanja sredstava za otprilike 20 milijuna maraka, što osigurava stabilno financiranje svih započetih projekata u Mostara i njihov skori završetak, a to građani Mostara očekuju", rekao je gradonačelnik Kordić.

Istaknuo je kako su kroz ovaj rebalans u socijalnom segmentu pokušali "izamortizirati" posljedice poskupljenja.

"Posljedice krize i rata u srcu Europe već osjećamo kroz porast cijena naftnih derivata, hrane i ostalog. Potrudili smo se da kroz lokalnu zajednicu i gradski proračun amortiziramo, koliko je god moguće, porast cijena", kazao je Kordić.

Povećanjem proračuna također su osigurana sredstava za nastavak realizacije kapitalnih projekata na području Mostara.

"Vidjeli ste da brzo krećemo u izgradnju sportske dvorane, bazena, Hrvatskog narodnog kazališta. Završavamo sjeverni ulaz u Mostar, južni ulaz je napravljen kako treba, južna zaobilaznica se radi i otvara se u idućih mjesec ili dva, od Čekrka prema južnoj obilaznici, kako bi se dobio spoj te dvije prometnice koje nam osiguravaju pristup iz Hercegovine. Pomažemo i aerodromu, a značajna sredstva su planirana i za pomoći javnim poduzećima",kazao je Kordić.

Upitan da prokomentira situaciju na odlagalištu komunalnog otpada Uborak, Kordić je kazao kako sve stoji zbog tužbe građana.

"Tužba građana je razlog što smo izgubili šest mjeseci. Dana 18. siječnja smo imali rok za okolišnu dozvolu koja nije potvrđena pravomoćno. Priča oko deponije je jednostavna ako ima dobre volje i nema politikantstva. Došli smo do finala, ali tužba je podignuta. Tužba nema nikakve osnove", smatra Kordić.

Po njegovim riječima, Grad je uvijek izlazio u susret Građanskoj inicijativi "Jer nas se tiče", a od njihove strane dolaze nerealni zahtjevi.

"Grad Mostar je pristupio izmjeni prostornog plana pri čemu se raspravlja i ta tema oko iznalaženja nove lokacije. Ako nađemo danas novu lokaciju onda slijede studije jesu li ta lokacija adekvatne. To je jedan proces koji traje par godina i zato je vrlo važno da procesa sanacije i zatvaranja počne danas", ustvrdio je Kordić.

Mostarski gradonačelnik kazao je kako je spreman uhvatiti se u koštac s problemima koji se godinama guraju pod tepih.

"Na prošloj sjednici riješili smo problem proglašenja Dana civilnih žrtava rata. Sljedeća tema je izgradnja spomenika civilnim žrtvama i na tome radimo. Tema je i par kontroverznih naziva gradskih ulica, a u razgovoru s vijećnicima pokazalo se i da tu imamo hrabrosti za riješiti taj problem", poručio je Kordić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić dodao je kako se gradski vijećnici slažu da se sporna imena ulica trebaju promijeniti.

"Najveći pritisak je na meni i gradonačelniku, mi smo našli rješenje koje treba dati na sljedećoj sjednici da predložimo privremenu komisiju i u toj komisiji s predsjednicima klubova bi trebali predložiti nove nazive ulica. Svi smo za promjene naziva ulica, a o novim nazivima se trebamo dogovoriti", kazao je Marić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti