"Deset u pola" Benjamine Karić: Pokrenuta inicijativa za zaštitu i brendiranje sarajevskog ćevapa

05.07.2022. 08:23 / Izvor: Akta.ba
ćevapi

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je inicirala susret sa vlasnicima poznatih sarajevskih ćevabdžinica kako bi se svi zajedno aktivirali na zaštiti i brendiranju sarajevskog ćevapa.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić proteklih dana je inicirala susret sa vlasnicima poznatih sarajevskih ćevabdžinica kako bi se svi zajedno aktivirali na zaštiti i brendiranju sarajevskog ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda.

"Imamo viziju, imamo preduslove da pokrenemo procese koji vode ka nacionalnoj i međunarodnoj registraciji zaštite. Danas smo napravili mali, ali izuzetno važan korak, što nam potvrđuje i svjetski atlas hrane 'The TasteAtlas', stavljajući sarajevski ćevap na visoko 10 mjesto", izjavila je gradonačelnica.

Gradonačelnica je istakla da registracije traju godinama, ali sve je to vrijedno truda.

Aktuelna gradska administracija će, poručila je Karić, nastaviti s podrškom zaštiti i promociji najpoznatijeg sarajevskog brenda - ćevapa, s ciljem jačanja naše gastronomske i turističke ponude.

Učesnici sastanka složili su se da postoje sve preduslovi da pokrene proces koji vodi registraciji za dobivanje zaštićene oznake geografskog porijekla na nivou BiH i Evropske unije.

Sljedeći korak je formiranje udruženja ćevabdžija koje jedino može pokrenuti postupak zaštite, pri čemu će Grad Sarajevo pružiti svu potrebnu pomoć.

Nakon sastanka u Vijećnici su otišli na ćevape, a izvlačenjem papirića su morali odabrati ćevabdžinicu. Sreća je odabrala "Mrkvu".

"Jer kako drugačije odabrati?", našalila se.

Okupljanje podsjeća i na film Danisa Tanovića "Deset u pola" u kojem se na jednom mjestu okupljaju sarajevske ćevabdžije, ali s drugim ciljem i kontroverznim pitanjem - gdje se mogu pojesti najbolji ćevapi u gradu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti