Na Bunskim kanalima ipak neće biti mini hidroelektrana

05.07.2022. 14:08 / Izvor: BHRT
bunski kanali

Nakon osam godina borbe za Bunske kanale, mještani Bune i članovi Udruženja građana "Majski cvijet" iz Mostara mogu lakše disati.

Nakon osam godina borbe za Bunske kanale, mještani Bune i članovi Udruženja građana „Majski cvijet“ iz Mostara mogu lakše disati. Odluci Federalne i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, o zabrani izgradnje mini hidroelektrana na Bunskim kanalima pridružilo se i Gradsko vijeće Mostara.

Saga o Bunskim kanalima napokon je privedena kraju. Jednoglasnom odlukom svih vijećnika Grada Mostara, odlučeno je da se iz prostornog plana izbriše izgradnja dvije mini hidroelektrane koje su se planirale izgraditi na ovoj lokaciji.

"Dalje... Definitivno brisanje iz Prostornog plana. To je samo formalna procedura. Tu neće biti apsolutno nikakvih problema i garantiram vam da će opet biti jednoglasno. Mi stvarno tu nemamo nikakav problem. Unatoč i sudskoj tužbi i svemu, Grad se ovdje stvarno zaštitio svime“, kaže vijećnik u Gradskom vijeću Mostara (HRS) Silvio Bubalo.

Pitanje zabrane mHe na Bunskim kanalima prethodno je riješeno na županijskoj i federalnoj razini. Ovu su odluku mostarskog Vijeća, mještani Bune dočekali s ushićenjem jer je sada jasno da gradnje na rijeci Buni biti neće.

"Ostala je još koncesija tj. ne daje više mogućnost gradnje i ljudi na Buni su jednostavno odahnuli da im se ne sprema ta pakost da im uništi i rijeku i da imaju problema od poplava i svega ostalog“, kaže Oliver Arapović iz Udruge građana Majski cvijet iz Mostara.

"Kad se usvoji Prostorni plan u punom kapacitetu onda će Gradsko vijeće službeno obavijestiti Ministarstvo da lokalna zajednica jednostavno ne dozvoljava da se na tim područjima daje koncesija i u tom smislu ugovor o koncesiji će se morati poništiti. To je pitanje samo dana kad će se on poništiti“, navodi Amir Šelo iz Skupštine Županije Hercegovačko-neretvanske (SDA).

Kako nam je kazano, problem je što naš Zakon o koncesijama nije decidan kada su u pitanju poništenja koncesija, no s obzirom na donesene odluke na lokalnoj, županijskoj i federalnoj razini, jasno je kako investitor unatoč posjedovanju koncesije na zemljište nema pravo izgradnje bilo čega na tom području. Tako će prirodne ljepote i zaštićeno područje Bunskih kanala nastaviti krasiti hercegovački krajolik.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti