Mogućnost bez obaveze: Poslodavac može isplatiti pomoć radniku bez plaćanja poreza i doprinosa

07.07.2022. 13:30 / Izvor: Akta.ba
fadil novalić

Istaknuto je da Vlada Federacije BiH odlukom, omogućava, ali ne propisuje obavezu, da poslodavci svojim radnicima isplate jednokratnu pomoć bez plaćanja poreza i doprinosa.

Vlada Federacije BiH usvojila je na današnjoj sjednici uredbu koja sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom potrošačkih cijena.

Uredbom je utvrđena i mogućnost da poslodavac može pomoći radniku u visini do 1.080 KM, do 31.12.2022. godine. Ova pomoć se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu.

Istaknuto je da Vlada Federacije BiH odlukom, omogućava, ali ne propisuje obavezu, da poslodavci svojim radnicima isplate jednokratnu pomoć bez plaćanja poreza i doprinosa.

Zbog nemogućnost da direktno utiče na cijene roba koje su određene vanjskim faktorima, Vlada Federacije BiH je donijela ovu Uredbu kako bi barem jednim dijelom nadomjestila izgubljeni životni standard najranjivijih kategorija, ne ugrožavajući pri tome fiskalnu stabilnost i redovne isplate iz Budžeta FBiH.

"Pozivam da se svi udružimo u rješavanju problema. Općine, kantone i poslodavce, oslobađamo obaveza, a mi sebe prihoda kako bi bez obaveze pomogli i uposlene, njih oko 535.500. Želim reći da mi kontinuirano bez obzira na pritiske i napade provodimo ono što se očekuje od jedne vlade, ovo nije politika. Svjedoci ste da sam nikakav ili loš političar, ali budite svjesni da radimo prave stvari. Građani su naša obaveza, a u stanju su nužde da im pomognemo da prevaziđu probleme. Ko zna šta nam donosi budućnost, moramo svi biti spremni da reagiramo", kazao je Novalić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti