Konjic dobija moderan Centar za razvoj kreativnih industrija

08.07.2022. 08:27 / Izvor: Akta.ba
konjic

Predsjednica Vijeća mladih općine Konjic Adisa Salčin kazala je kako će ovo biti velika prilika za mlade u Konjicu u narednom periodu i da će Centar biti mjesto gdje će se moći dodatno edukovati i razmišljati o svom zaposlenju.

Predstavnici Grada Konjica, Agencije za ekonomski razvoj "Prvi korak" d.o.o. Konjic, JU "Srednje škole" Konjic, Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic, Udruženja za poduzetnišvo i posao LiNK Mostar i Vijeća mladih općine Konjic u četvrtak su potpisali Sporazum o saradnji za uspostavu i rad Centra za razvoj kreativnih industrija Konjic.

Riječ je o partnerskoj inicijativi aktera lokalnog razvoja u Konjic, koji su se udružili s ciljem da promovišu razvoj i zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija, koja je pokrenuta u sklopu implementacije projekta "Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica" koji finansira Europska unija u sklopu programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

"Centar je od velike važnosti za Konjic, jer će svi koji žele da pokrenu svoje male biznise imati mjesto gdje koristeći opremu i prostor mogu dobiti sve potrebne informacije, razvijati svoje poslovne ideje i vještine – kazao je gradonačelnik Osman Ćatić, koji je pozvao mlade ljude da iskoriste sve mogućnosti koje im se kroz ovaj Centar nude", saopćeno je iz Grada Konjica.

Rasim Tulumović, menadžer projekta "Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica" pojašnjavajući pojedinosti projekta i planirane aktivnosti naglasio je kako će se u narednom periodu nakon opremanja prostora posebna pažnja posvetiti provođenju certificiranih obuka uz mentorsku podršku.

"Kroz rad Centra omogućit će se i provođenje prakse i stažiranje za određeni broj mladih, kako bi povećali svoje šanse za zapošljavanje ili samozapošljavanje, a značajne aktivnosti provodit će se u saradnji sa Srednjom školom Konjic, gdje će biti smješten dio potrebne opreme za certificiranu obuku", kazao je Tulumović, podsjećajući da se navedeni projekt provodi uz partnerstvo Grada Konjica, Općine Jablanica te općina Danilovgrad i Bijelo Polje iz Crne Gore.

"Centar će omogućiti unapređenje postojećih te kreiranje i implementaciju novih programa obuke i usluga za podršku razvoju sektora kreativnih industrija, što je od velike važnosti za sve koji žele edukaciju, napredovanje, razvijanje ideja", naglasila je Ajla Greda, direktorica Agencije za ekonomski razvoj "Prvi korak" d.o.o. Konjic u čijim će prostorijama biti smješten Centar za razvoj kreativnih industrija.

 Predsjednica Vijeća mladih općine Konjic Adisa Salčin kazala je kako će ovo biti velika prilika za mlade u Konjicu u narednom periodu i da će Centar biti mjesto gdje će se moći dodatno edukovati i razmišljati o svom zaposlenju.

"Mladi Konjičani se redovno prijavljuju na edukacije i zaista su zamišljali da će u jednom trenutku imati ovakav Centar, što se sada i ostvaruje", kazala je Salčin izražavajući zadovoljstvo zbog navedenih aktivnosti koje će se provoditi u naredne dvije godine u Konjicu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti