Vlada HNK: Beskamatni krediti za privrednike u iznosu od 500 hiljada KM

18.07.2022. 14:49 / Izvor: Akta.ba
PRIVREDA

Konkretno, Vlada omogućuje gospodarstvenicima kreditno zaduženje u iznosu do 500.000 maraka, preuzima obvezu subvencioniranja kamata u iznosu do tri posto, kao i cjelokupne troškove naknada za obradu kredita.

Nakon što je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u svibnju ove godine prihvatila Protokol o suradnji između Vlade HNŽ-a i Razvojne banke Federacije BiH za subvencioniranje kamata kroz određene kreditne linije kojim bi se pružila potpora poslovnim subjektima s područja županije, dokument je u ponedjeljak i službeno potpisan.

"Protokol je u ime Vlade parafirao predsjednik Nevenko Herceg, a u ime Razvojne banke v.d. predsjednice Uprave Mersiha Slipičević", priopćeno je iz županijske Vlade.

bnan

Odabrano je deset kreditnih linija s uvjetima kreditiranja koji će koristiti gospodarstvu, a načinom osiguranja sredstava pružena je mogućnost većeg broja subvencija kamata po ponuđenim operativnim linijama i značajna potpora razvitku gospodarstva.

Konkretno, Vlada omogućuje gospodarstvenicima kreditno zaduženje u iznosu do 500.000 maraka, preuzima obvezu subvencioniranja kamata u iznosu do tri posto, kao i cjelokupne troškove naknada za obradu kredita.

"Podsjećam, HNŽ je prva županija u Federaciji koja je krenula u ovom smjeru i ovo je zaista jedna od značajnijih ekonomskih mjera ove vlade uopće. Naša suradnja s Razvojnom bankom na tragu spašavanja našeg pandemijom ugroženog gospodarstva i pružanja konkretne potpore gospodarstvenicima u rastu i razvitku pokazala se više nego uspješnom, a zdušno su je pozdravili i domaći gospodarstvenici, ocijenivši kako je odigrala bitnu ulogu u oporavku domaćeg gospodarstva. Bilo je logično donijeti odluku o nastavku te suradnje, što je Vlada i učinila i sretan sam što smo danas to i formalizirali službenim potpisivanjem usuglašenog teksta Protokola o suradnji", poručio je Herceg.

Činu potpisivanja nazočili su i ministar gospodarstva Željko Laketić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović, predsjednik Povjerenstva za nadzor kreditnih sredstava HNŽ-a Damir Jerković, te v.d. izvršnog direktora Razvojne banke FBiH za istraživanje i razvitak Dalibor Milinković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti