Trebinje dobilo Prostorni plan: Trasiran razvojni put za narednih 30 godina

20.07.2022. 07:51 / Izvor: Akta.ba
trebinje

Skupština grada Trebinja usvojila je na 13. redovnoj sjednici Prostorni plan Trebinja, čime je naš grad prvi put u svojoj novijoj, postdejtonskoj istoriji dobio prostorno-planski dokument najvišeg ranga.

Skupština grada Trebinja usvojila je na 13. redovnoj sjednici Prostorni plan Trebinja, čime je naš grad prvi put u svojoj novijoj, postdejtonskoj istoriji dobio prostorno-planski dokument najvišeg ranga.

Strateški planski dokument definiše osnove razvojne pravce našeg grada za narednih 30 godina – a predstavlјa obavezujući osnov za donošenje svih urbanističko-tehničkih dokumenata nižeg reda.

Na 168 strana dokument detalјno obrađuje sve elemente važne za planiranje i razvoj – od teritorije i granica naselјenih mjesta, mjesnih zajednica i katastarskih opština, relјef i hidrografiju, geološku, mineralnu i pedološku strukturu područja, definiše polјoprivredno, šumsko i građevinsko zemlјište, identifikuje neprivredna, privredna i zaštićena područja, utvrđuje trase i lokacije saobraćajne, hidrotehničke, elektroenergetske i telekomunikacione infrastrukture…

Plan je izradio konzocijum „CPK“doo Banjaluka, „Ruting“ doo Banjaluka, „ViZ zaštita“ Banjaluka i „Eko plan“ doo Mostar.

Koordinator radnog tima prof. dr Velimir Šećerov kazao je da je prostorni plan hijerarhijski najviši planski dokument za teritoriju lokalne samopurave, koji će nakon usvajanja i objave u Službenom glasniku postati „zakon“. Nije sprovedbeni jer se po pravilu, dodaje on, razrađuje planovima nižeg reda, između ostalog i urbanističkim planom samog gradskog područja.

Istakao je da je iz radnog tima bio ogroman posao na terenskom prikuplјanju neophodnih inputa, čime je kreirana bogata i sveobuhvatna informativna baza za sve buduće, eventuelne, izmjene ili dopune dokumenta.

Planom je, istakao je Šećerov, predviđeno podizanje stepena urbanizacije, za šta postoji potencijal samo u centralnom gradskom naselјu, njime se identifikuju i lociraju svi privredni potencijali prostora Trebinja, u njega su ucrtani planirani razvojni i infrastrukturni projekti, a predviđa i raznolik i razvijen sistem saobraćajnih veza – od trase budućeg Jadransko-jonskog autoputa, izgradnje aerodroma, do potencijala za razvoj želјeznice.

Vodilo se računa, napominje Šećerov, i da odnosi između oblasti života i privređivanja koje su po pravilu u sukobu interesa – poput ekonomije i zaštite životne sredine, saobraćaja i kvaliteta zemlјišta – budu izbalansirani.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, u završnoj riječi, ponovio je da će svako ko dokaže vlasništvo nad zemlјištem na lokaciji nove bolnice biti obeštećen, te da je potrebno da svi zajednički oložimo napore kako bi se u Trebinju kreirali povolјniji demografski trendovi.

Odbornici su prihvatili i više odluka o dodjeli u zakup polјoprivrednog zemlјišta u svojini Grada Trebinja i Republike Srpske, koje je nalazi u katastarskim opštinama Gomilјani, Čičevo, Dračevo, Police, Jasen, Necvijeće i Ljubomir.

Usvojena je i odluka o prihvatanju obaveze sufinansiranja projekta „ReCulture – Rebrendiranje ustanova kulture Zapadnog Balkana“ u iznosu od 50 hilјada maraka, koji provodi Evropska unija a lokalni partner je – Kulturni centar Trebinje.

Odbornici su prihvatili i izvještaj o vjerskoj, nacionalnoj i etničkoj toleranciji na području Trebinja u 2021. godini, u kojem je zaklјučeno da u prošloj godini nije zabilјežen nijedan incident zasnovan na vjerskoj, nacionalnoj ili etničkoj osnovi, te da naš grad u tom pogledu „upotpunosti slovi za zajednicu otvorenu za sve lјude dobre volјe“.

Skupština je usvojila i plan parcelacije „Aleksina Međa“, izmjene i dopune regulacionog plana „Zasad polјe“, te izmjene dijela regulacionog plana „Bregovi-jug“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti