Linije sve rjeđe, građani očajni zbog gradskog prevoza u Banjaluci

20.07.2022. 08:03 / Izvor: Nezavisne novine
gradski prevoz

Iz Gradske uprave navode da je broj linija isti u redovnom i u redukovanom redu vožnje, samo što je kod redukovanog reda vožnje smanjen broj polazaka u toku dana.

Iako se građani žale da zbog manjeg broja linija i po više od pola sata čekaju autobuse na visokim temperaturama, te da više i ne znaju kad imaju autobus jer na tablama nema redova vožnje, iz Gradske uprave navode da je broj linija isti u redovnom i u redukovanom redu vožnje, samo što je kod redukovanog reda vožnje smanjen broj polazaka u toku dana.

Ipak, otkad je uveden ljetni, odnosno redukovani red vožnje, koji je na snazi od 20. juna do 31. avgusta, kada su djeca na raspustu i u vrijeme godišnjih odmora, građani muku muče dok dočekaju autobus.

Kako su potvrdili za "Nezavisne" iz Gradske uprave, zbog posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, kao i zbog stalnog porasta cijene naftnih derivata, na većini linija u gradskom i prigradskom prevozu putnika došlo je do smanjenja broja polazaka.

"Ipak, vodilo se računa da se u periodima kada putnici odlaze i vraćaju se s posla ne dolazi od smanjenja broja polazaka", rekli su iz Gradske uprave.

Jedna građanka ističe da je u vrijeme korone i sve donedavno išla automobilom na posao, ali da je u posljednje vrijeme zbog cijena goriva odlučila da ponovo kupi mjesečnu kartu jer joj je bila jeftinija varijanta.

"Međutim, tek sada sam uvidjela koliko su su se polasci, koji su ionako rijetki, prorijedili, te su mnogi koji su postojali prije pandemije ukinuti, a u periodu vikenda situacija je stvarno loša. Osim ukinutih polazaka, problem su i stari autobusi,  koji su na ovoj vrućini zatvoreni i bez klima, tako da za svoje pare niti imamo uslova, niti adekvatan broj polazaka, pa me ne čudi što ljudi daju zadnje novce na gorivo i izbjegavaju gradske i prigradske autobuse", naglasila je ova građanka.

Naime, već mjesecima na stajalištima nema ni redova vožnje, a razlog je, kako navode, da se zbog česte promjene reda vožnje u vrijeme pandemije virusa korona nisu ni štampali.    

"U toku su pripreme, te će ubrzo na stajalištima javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika biti postavljeni redovi vožnje", kazali su iz Gradske uprave.

Građani se žale i da bi neke linije trebalo da promijene polaznu stanicu, odnosno da saobraćaju iz centra grada, pa tako su naveli i liniju broj 3.

No, iz Gradske uprave navode da linije gradskog prevoza 3 ETF (Centar) - Vrbanja - Zeleni Vir i 3B ETF (Centar)- Debeljaci godinama  saobraćaju od "Vodovoda" ka Vrbanji i Debaljacima.    

"S obzirom na to da je u planu studija javnog prevoza putnika na području grada, svakako da će biti razmatrano ovo pitanje",  dodali su iz Gradske uprave.

Naime, cilj buduće studije je da riješi osnovni problem u sistemu javnog prevoza putnika te da ovaj sistem funkcioniše bolje, kao i da se kvalitet usluge približi kvalitetu prevoza putnika.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti