Federalna inspekcija kaznila pet benzinski pumpi zbog visine cijena naftnih derivata

20.07.2022. 13:21 / Izvor: Akta.ba
benzinske pumpe

Federalni inspektori kontinuirano kontrolišu kažnjavaju privredne subjekte zbog rasta cijena.

Federalni inspektori kontinuirano kontrolišu i kažnjavaju privredne subjekte zbog rasta cijena.

S tim u vezi objavljen je novi izvještaj o utvrđenim nepravilnostima kod subjekata za period 01.7. - 15.7.2022 godine. Ovaj put izvršen je nadzor na osnovu Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Pet benzinskih pumpi kažnjeno je zbog nepoštivanja ove Odluke. Riječ je o PETROL BH OIL COMPANY DOO Sarajevo, BS OTES Ilidža, PETROL BH OIL COMPANY DOO Sarajevo, BS Vogošća, PETROL BH OIL COMPANY DOO Sarajevo, BS Simin Han, HOLD INA D.O.O. Sarajevo BS Stup i HIFA PETROL D.O.O. Sarajevo BS Hotonj.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo su kazali da je nadzor nad radom distributera naftnih derivata vršen na osnovu predstavki građana i izvještaja sa sistema IS NK PND Federalnog ministarstva trgovine, te je utvrđeno ovih pet nepravilnosti u primjeni Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Vršen je i nadzor na osnovu Odluke o izmjeni Odluke o propisivanju mjera neposredne kontole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

“Nadzor nad  radom  trgovaca vršen je na osnovu predstavki građana, te kod kontrolisanih pravnih lica nisu utvrđene  nepravilnosti u primjeni Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode”, kazali su iz Inspekcije.

Novčane kazne propisane su članom 14. Zakona o kontroli cijena („Službene novine Federacije BiH“, broj: 2/95 i 70/08 ) u iznosu od 1.000,00 KM do 10.000,00 KM za pravno lice i u iznosu od 250,00 KM do 2.500,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti