Vlada BPK: Za podršku razvoju obrta i malih preduzeća 300.000 KM

21.07.2022. 09:03 / Izvor: Akta.ba
vlada BPK

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na jučerašnjoj 140.redovnoj sjednici utvrdila je Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o komunalnim taksama BPK-a.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na jučerašnjoj 140.redovnoj sjednici utvrdila je Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o komunalnim taksama BPK-a. Prema obrazloženju Ministarstva finansija, u izmjenama ovog zakona koji je po skraćenom postupku upućen u skupštinsku proceduru, postupljeno je po odlukama Ustavnog suda Federacije BiH.

U skupštinsku proceduru, Vlada je uputila i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama kao i prijedlog Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja JZU Kantonalna bolnica Goražde.

Na današnjoj sjednici, Vlada je usvojila programe utroška sredstava u budžetu Ministarstva za privredu koji se odnose na programe podrške razvoju obrta, privatnim preduzećima i drugim nivoima vlasti kroz projekte za 2022.godinu čijom će se realizacijom uveliko pomoći ovoj vrsti privredne djelatnosti.

Prema riječima resornog ministra, 200.000 KM namijenjeno je za razvoj mikro i malih preduzeća, a sa 100.000 KM podržat će se obrtnici i poduzetnici s prostora ovog kantona s fokusom na novo zapošljavanje.

Također, 100.000 KM namijenjeno je za podršku razvoju drugim nivoima vlasti kroz projekte. Najveći dio ovih sredstava dobit će Grad Goražde (dio i Općina Foča u FBiH) koji je kandidovao projekte sanacije: ulice Meha Hubjera, puta prema selu Prvanj, puta prema izletištu Sadba, pristupnog puta u Kodžaga polju i Ahmovićima, pristupnog puta u MZ Berič i MZ Ilovača, puta u naselju Luka, te asfaltiranje puta prema selu Poratak i popravak puta prema selu Prvanj. Najavljeno je također i izdvajanje dodatnih 100.000 KM za nastavak ovog programa koji će biti usmjeren na sanaciju gradskih i prigradskih ulica Grada Goražde, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete života građana.

Na prijedlog Ministarstva za privredu, donesen je Program javnih investicija Bosansko-podrinjskog kantona za period 2023.-2025. godina u kojem se nalazi 14 projekata ukupne vrijednosti 25.501.041,00 KM kao i Plan utroška namjenskih sredstava sa podračuna za šume Ministarstva za privredu – Kantonalne uprave za šumarstvo BPK-a za 2022.godinu u iznosu od 280.635 KM.

Ministarstvu za privredu data je i saglasnost na Program o izmjenama i dopunama Programa razvoja turizma u BPK posredstvom kojeg će ovo ministarstvo, do zvaničnog osnivanja Turističke organizacije, omogućiti lokalnim zajednicama i udruženjima iz oblasti privrede koja imaju planirane projekte za unaprjeđenje, razvoj i promociju turizma na području našeg kantona pravo učešća na dodjelu sredstava iz ovog programa.

Vlada je primila k znanju Informaciju o održanom sastanku sa stanovnicima naselja Obarak, Mjesna zajednica Goražde IV te zadužila Ministarstvo privrede da od Grada Goražde zatraži informaciju u kojoj je fazi rješavanje problema vodosnabdijevanja u pomenutom naselju, koje su aktivnosti poduzete, da li postoji namjera apliciranja, da li postoji projekat trajnog rješavanja ovog problema i u kojem vremenskom roku Grad Goražde planira da ga riješi, budući da na ekonomskom kodu Vlade za vodne naknade postoje sredstva za ovu namjenu.

Ministrici za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport  data je saglasnost za potpisivanje Sporazuma o međusobnoj saradnji u realizaciji „Projekta sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za djecu s poteškoćama u razvoju u osnovnom i srednjem obrazovanju u redovnoj nastavi u Federaciji BiH“, s Federalnim zavodom za zapošljavanje Sarajevo i JU ,,Služba za zapošljavanje“ Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Takođe, data je saglasnost na Plan rasporeda zaposlenika osnovnih i srednjih škola koji nemaju normu ili ostaju bez dijela norme ili u potpunosti ostaju bez poslova i radnih zadataka. Prema obrazloženju ministrice, 29 nastavnika raspoređeno je na odgovarajuće poslove i nijedan nije ostao bez posla.

Premijerka BPK-a dobila je saglasnost za potpisivanje ugovora sa GPD Drina Goražde, kao najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na rekonstrukciji fasade i vanjske stolarije na objektu Službe za zapošljavnaje BPK-a Goražde, u vrijednosti od 64.525 KM.

Vlada je odobrila premijerki potpisivanje i ovjeru Konačne situaciju za izvršene radove na izgradnji-rekonstrukciji Centralnog spomen obilježja branilaca Goražda faza II: ”Kamenorezački radovi”, kao i za potpisivanje Okvirnog sporazuma o sukcesivnoj isporuci kompjuterske opreme za potrebe institucija Bosansko-podrinjskog katona Goražde.

Na prijedlog Ministarstva urbanizma, Vlada je usvojila Odluku kojom se određuju uslovi i način prodaje imovine putem javnog nadmetanja, licitacije za nekretninu/pravo građenja stambeno poslovnog-objekta “Lamela -L“ u Goraždu.

Do kraja sjednice, Vlada je razmatrala i proslijedila resornom ministarstvu Inicijativu dostavljenu od poslanice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, te se upoznala sa specijalnim izvještajem Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH o stanju u ustanovama u kojima su smještena djeca u sukobu sa zakonom, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti