Vlada RS osniva preduzeće "Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske"

22.07.2022. 08:09 / Izvor: Akta.ba
Vjetroparkovi

Vlada Republike Srpske, u funkciji Skupštine akcionara Matičnog preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske", na jučer održanoj 179. sjednici, donijela je Odluku o osnivanju.

Vlada Republike Srpske, u funkciji Skupštine akcionara Matičnog preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske", na jučer održanoj 179. sjednici, donijela je Odluku o osnivanju "Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske" društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i prodaju električne energije Berkovići i Odluku o davanju instrukcije za glasanje predstavniku kapitala MH "ERS" Matičnog preduzeća a.d. Trebinje u Skupštini "Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske" društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i prodaju električne energije Berkovići.

"Elektroprivreda Republike Srpske", primjenjujući ključne strateške ciljeve iz Strategije razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine, izradila je „Plan razvoja „Elektroprivrede Republike Srpske za period 2019 — 2029. godina", kojim su definisane aktivnosti na provođenju i realizaciji investicionih projekata za izgradnju novih proizvodnih objekata MH „ERS", koji koriste obnovljive izvore energije, među kojima su i tri vjetroelektrane — VE „Hrgud", VE „Donja Trusina" i VE „Radimlja".

Matično preduzeće je otpočelo aktivnosti na pripremi realizacije projekta izgradnje VE „Donja Trusina", čiji je razvoj planiran u periodu 2022 — 2024. godine.

U cilju realizacije ovog izuzetno značajnog projekta, potrebno je pokrenuti cijeli niz aktivnosti koje se, prije svega, odnose na izradu i pribavljanje odgovarajućih studija, podnošenje zahtjeva za dodjelu koncesije, identifikaciju zemljišta, utvrđivanje vlasništva, te regulisanje imovinsko — pravnih odnosa.

Iz navedenih razloga, osniva se novo pravno lice pod nazivom „Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske" d.o.o. Berkovići, koje će na sebe preuzeti obavezu pripreme i razvoja projekta VE „Donja Trusina", a čije bi sjedište bilo na teritoriji opštine Berkovići.

Ovo društvo je jednočlano društvo, čiji je osnivač koncesionar MH „ERS" MP a.d. Trebinje, sa 100% učešćem u osnovnom kapitalu i novčanim ulogom od 150.000,00 KM, što je i visina (ukupan iznos) osnivačkog kapitala Društva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti