Vratili se turisti iz arapskih zemalja

22.07.2022. 08:46 / Izvor: Nezavisne novine
turisti

Ovogodišnja turistička sezona na području Unsko sanskog kantona mogla bi biti rekordna, jer se bilježi povećan broj posjeta i dolazaka, a najposjećenija destinacija u ovome kantonu je Nacionalni park "Una" .

Ovogodišnja turistička sezona na području Unsko sanskog kantona mogla bi biti rekordna, jer se bilježi povećan broj posjeta i dolazaka, a najposjećenija destinacija u ovome kantonu je Nacionalni park "Una" .

Prema riječima Almira Kurtovića, predstavnika Turističke zajednice u Bihaću, u proteklim godinama situaciju su u značajnoj mjeri otežavale migrantska kriza i pandemija virusa korona, dok se ove godine očekuje potpuna revitalizacija turizma na ovim prostorima.

"Dosadašnje zvanične brojke govore da je od početka godina do danas na području Bihaća ostvareno 23 hiljade noćenja, što je više i u odnosu na neka najbolja vremena. Trenutno je špica turističke sezone i rezultate ćemo moći zbrojiti kasnije, ali je sigurno da će ovo biti jedna od najboljih, ako ne i najbolja sezona do sada“, istakao je Kurtović.

U Nacionalnom parku "Una" kažu kako bilježe veliki broj posjeta turista iz Evrope, zemalja regiona, a posebno raduje ponovni povratak turista iz arapskih zemalja kojih je vrlo malo bilo u proteklim godinama.

"Najviše ih je iz Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Bahraeina i nešto manje iz Saudijske Arabije, ali i oni su prisutni na ovome području. Naravno, tu su i domaći turisti koji su nam spasili ranije sezone kada smo imali pandemiju“, kaže Amarildo Mulić, direktor Nacionanog parka "Una".

Prema njegovim riječima, poslije dvije godine pauze uzrokovanih epidemiološkim mjerama, potkraj jula biće organizovana i "Unska regata", internacionalna manifestacija za koju već vlada veliko interesovanje. Ona će trajati tri dana i voziće se u tri etape, od Martin Broda, preko Štrbačkog buka i Bihaća do Bosanske Krupe.

"Ove godine ćemo regatu imati u punom kapacitetu i nadam se da ćemo se vratiti na onaj put razvoja turizma koji smo sebi zacrtali. U proteklom periodu uradili smo i dio infrastrukture, te značajno poboljšali pristupnost našim resursima i turističku ponudu", kaže Mulić. 

Nacionalni park Una jedan je od četiri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini i jedini u Federaciji BiH. Smješten je na teritoriji grada Bihaća, a u jednom dijelu graniči sa Hrvatskom gdje rijeka Una predstavlja administrativnu ali i prirodnu granicu između dvije države.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti