Parlamentarci danas o ukidanju povećanja plata zvaničnika za 500 KM

27.07.2022. 07:47 / Izvor: Fena
parlament

Predstavnički dom PSBiH danas o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine, koji je predložio poslanik Damir Arnaut, a koji predviđa da naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama BiH (izabrani i imenovani zvaničnici i savjetnici) ne može biti povećana za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije.

U obrazloženju predloženog rješenja se navodi da Ustav BiH sadrži anahronu odredbu da naknada za funkcionere u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja njihovog mandata.

"Uzimajući u obzir da su te iste institucije predložile i usvojile Budžet za 2022. godinu, te prateće akte, kojima se u jeku globalne finansijske krize njihova primanja povećavaju i do 500 KM mjesečno, a vojnicima i policajcima samo 80 KM, neophodno je usvojiti amandman kojim će se, umjesto sadašnje zabrane smanjenja, zabraniti povećanje naknada funkcionera", navodi predlagač.

Pojašnjava da se zabrana povećanja naknada neće odnositi na državne službenike i zaposlenike u institucijama BiH.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i zahtjev poslanika Denisa Zvizdića da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji predviđa da se umanje koeficijenti za sva izabrana i imenovana lica koji su ranije imali previsok koeficijent.

U obrazloženju se navodi da se predloženim rješenjem onemogućava povećanje plaće za izabrana i imenovana lica, posebno poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, te članove Predsjedništva BiH, ministre u Vijeću ministara BiH, te njihove savjetnike koji su i prije povećanja osnovice imali neopravdano visoka primanja.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i zahtjev poslanika Dženana Đonlagića da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku.

Prijedlog Zakona predviđa da se svim zaposlenim, imenovanim i izabranim licima koji imaju koeficijent 4,00 i više, smanjiti koeficijenti za 12,4 posto, te na taj način neće dobiti povećanje plaća kroz povećanje osnovice.

Pred poslanicima bi se, između ostalog, trebao naći i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o odbrani BiH, čiji je predlagač poslanica Mirjana Marinković-Lepić, kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama, koji je predložio poslanik Adil Osmanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti