Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH

03.08.2022. 08:05 / Izvor: Akta.ba
UNDP

Vlada Švajcarske i UN u okviru zajedničkog programa "Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH".

Vlada Švajcarske i UN u okviru zajedničkog programa "Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH" sprovode kampanju o važnosti razumijevanja rizika, te koraka prevencije i priprema u slučaju katastrofe, sa ciljem osvještavanja građana o njihovoj ulozi u osnaživanju zajednica putem brže i bolje reakcije u slučaju katastrofe.

Kampanja pod nazivom "Za svaki slučaj - budimo spremni" ističe brigu o ranjivim i visokorizičnim grupama stanovništva u BiH poput lica sa invaliditetom, djece, žena i trudnica, migranata, te socijalno ugroženih grupa.

Takođe naglašava važnost obrazovanja djece i mladih o katastrofama i osnaživanja lokalnih zajednica kroz pripremu za hitne situacije i odgovore na njih sa fokusom na izradu i dostupnost jasnih smjernica te unapređenoj koordinaciji i upravljanju.

Kampanjom se naglašava veliki uticaj klimatskih promjena na povećanje učestalosti, nepredvidivosti i intenziteta poplava, suša, toplinskih udara i požara, što nerijetko ima negativan efekat na egzistenciju, saopšteno je iz Razvojnog programa UN /UNDP/.

Ekonomski gubici BiH koje prouzrokuju katastrofe su enormni.

Kako bi se izbjegli i/ili smanjili budući gubici, potrebni su novi pristupi putem transformacije postojećih sistema upravljanja, te osvještavanja društva kroz razumijevanje rizika i kako se njima upravlja.

Zajedničkim programom, koji podržavaju i finansiraju Vlada Švajcarske i UN u vrijednosti od 7,1 milion BAM, se uvode sistemska rješenja koja će osigurati postizanje ključnih prioriteta Sendai okvira u oblasti smanjenja rizika od katastrofa na lokalnom nivou u saradnji sa predstavnicima sektora: zaštite i spasavanja, obrazovanja, socijalne i dječije zaštite, zdravlja i poljoprivrede, a u skladu sa izazovima i potrebama stanovništva BiH.

Za sprovođenje Zajedničkog programa u BiH zadužene su UN agencije: UNDP, UNICEF, Unesko, INPA I FAO u partnerstvu sa lokalnim vlastima i relevantnim implementacionim partnerima iz vladinog i nevladinog sektor
a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti