JU Dom zdravlja KS: Zdravstvena ustanova je u obavezi uraditi PCR testiranje ako je potrebno

17.08.2022. 12:50 / Izvor: Akta.ba
TESTIRANJE

Građani KS se žale jer kako navode neki domovi zdravlja za hospitalizaciju pacijenta traže PCR test ali za isti ne šalju uputnicu, već ih šalju na privatno testiranje.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u Kantonu Sarajevo, Zavod zdravstvenog osiguranja KS je dostavio obavijest u kojoj su istakli da, zbog povoljnije epidemiološke situacije, neće nabavljati setove za PCR testove, pa je s tim i JU Dom zdravlja KS od aprila prestala pružati usluge PCR testiranja. 

Međutim, građani KS se žale jer kako navode neki domovi zdravlja za hospitalizaciju pacijenta traže PCR test ali za isti ne daju uputnicu da rade PCR na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, već ih šalju na privatno testiranje.

Iz tog razloga poslovni portal Akta.ba je kontaktirao JU Dom zdravlja KS sa upitom zbog čega se pacijenti šalju na privatno testiranje.

"Javna ustanova Dom zdravlja KS je bila servis za uzimanje briseva za PCR testiranje, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS je nabavljao transportne medije koje su nama proslijeđivali, te smo mi te briseve slali na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje smo u jeku najvećih pandemijskih pikova bili ograničeni na dnevno hiljadu testova koje smo mogli slati prema Kliničkom centru. Zavod za zdravstveno osiguranje KS je potpisao ugovore sa privatnim laboratorijima gdje se ravnomjerno slao sav ostatak koji je prelazio hiljadu testova", pojasnio je Ademir Spahić, predsjednik upravnog odbora JU Dom zdravlja KS. 

Spahić je dodao da je sa smirivanjem epidemije Zavod zdravstvenog osiguranja KS prestao nabavljati transportne medije za PCR testiranje i prešlo se na antigensko testiranje, i ta metoda se i dan danas radi u Domu zdravlja.

"Shodno odlukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS jasno je naglašeno da pacijenti koji trebaju ležati u bolnici, a nemaju simptome Covida da im je dovoljan antigenski test, i zdravstvena ustanova u kojoj pacijent treba da se hospitalizira je u obavezi da mu uradi ako je potrebno PCR testiranje", naglasio je Spahić. 

test

Spahić navodi da Klinički centar ima svoju laboratoriju, aparaturu i svu moguću infrastrukturu, te kadrovski potencijal da uradi testiranje, isto kao i Opšta bolnica Abdulah Nakaš.

"Znači u primarnoj zdravstvenoj zaštiti radi se samo antigensko testiranje, a zašto to ne poštuju neke zdravstvene ustanove mislim da je problem Kliničkog centra i da je to pitanje za njih", zaključio je Spahić. 

E.S.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti