Premijer Novalić održao sastanak o uspostavljanju servisnih centara u FBiH

20.08.2022. 09:33 / Izvor: Akta.ba
fbih

Naglašena je potreba pronalaska sistemskih rješenja koji će na zakonski način urediti oblast uspostavljanja, djelovanja i finansiranja usluga servisnih centara u FBiH.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić jučer je, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, održao radni sastanak s predstavnicima USAID-ovog Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE), Servisnog centra "Dajte nam šansu" i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ovo je jedna od aktivnosti koje je Vlada Federacije BiH poduzela na uspostavljanju servisnih centara za pružanje usluga podrške djeci i osobama s poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama na prostoru Federacije BiH.

Na inicijativu premijera Novalića USAID/INSPIRE je kreirao dokument "Analiza potrebe za servisnim centrima za pružanje usluga podrške djeci i osobama s poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama u Federaciji BiH", koji je prezentiran na današnjem sastanku.

Ovaj finaliziran analitički dokument detaljno obrađuje potrebu za uspostavljanjem i kontinuiranim djelovanjem servisnih centara za pružanje usluga podrške djeci i osobama s poteškoćama u razvoju, te njihovim porodicama u našoj zemlji s naglaskom na Federaciju BiH.

Istaknuto je da je skroman broj ovih centara koji već postoji uspostavljen u okviru nevladinih organizacija, registriranih udruženja, ali postoji potreba za pokretanjem novih servisnih centara i u drugim lokalnim zajednicama gdje ovakvih usluga nema.

Također, naglašena je potreba pronalaska sistemskih rješenja koji će na zakonski način urediti oblast uspostavljanja, djelovanja i finansiranja usluga servisnih centara u Federaciji BiH.

Na ovaj način će sva djeca i osobe s poteškoćama u razvoju, kao i njihove porodice, imati dostupne i jednakog kvaliteta usluge servisnih centara.

S ciljem uspostavljanja najboljih zakonskih rješenja na sastanku je konstatovano da ovaj dokument može poslužiti kao kvalitetna osnova u pripremi sistemskog rješenja koja će obuhvatiti ovu oblast.

Također, dogovoren je nastavak saradnje i u narednom periodu koji podrazumjeva analizu postojećih mogućnosti za izradu najkvalitetnijeg propisa, te formiranje radne grupe koja će biti zadužena za ovu oblast.

Sastanku su prisustvovali direktor USAID-ovog Programa podrške zaštiti ljudskih prava INSPIRE Jasmin Bešić, te direktorica Udruženja "Dajte nam šansu" i menadžerica servisnih centara "Dajte nam šansu" Ines Kavalec.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti