Sporna nabavka ličnih dokumenata: Država gubi 28 miliona KM!?

21.08.2022. 08:18 / Izvor: Avaz.ba
LK

Ured za reviziju institucija BiH upozorio je na rizik da bi BiH mogla platiti 28 miliona KM za milion i po ličnih karata koje nije iskoristila.

Ured za reviziju institucija BiH upozorio je na rizik da bi BiH mogla platiti 28 miliona KM za milion i po ličnih karata koje nije iskoristila.

Rezultat je to spornog desetogodišnjeg ugovora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) s kompanijom "Muehlbauer" o isporuci 5 miliona ličnih karata i 2 miliona vozačkih dozvola.

Revizori su utvrdili da se u ugovornom periodu neće realizirati sve ugovorene količine ličnih karata te da bi štetu mogla proizvesti odredba po kojoj se naručilac obavezao da plati ugovorenu, a ne isporučenu količinu ovih dokumenata.

"Već godinama Ured za reviziju u svojim izvještajima ponavlja da postoji odredba za koju se ne zna kako će se tumačiti, da je predviđeno plaćanje ukupno ugovorene količine, a ne onoga što se zapravo isporuči. Bile su provedene nekakve analize Ministarstva civilnih poslova, preporučena nekakva radna grupa koja je trebala da pregovara s dobavljačem, ali dočekasmo i 2022. godinu a da to pitanje nije riješeno.", kaže Ivana Korajlić, izvršna direktorica "Transparency Internationala" za BiH.

Podsjetimo, ugovor IDDEEA-e i "Muehlbauera" iz 2012. godine, vrijedan oko 104 miliona maraka, prerastao je u aferu jer je zaključen bez raspisivanja javnog poziva.

Ured za reviziju institucija BiH je i tada upozorio da se radi o nezakonitom ugovoru, a Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu. Špekuliralo se da su, putem rodbinskih i prijateljskih veza, s ovom kompanijom povezani Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija.

U sklopu istrage o višemilionskim zloupotrebama i nezakonitostima u vezi s izborom kompanije za izradu ličnih dokumenata građana BiH hapšen je bivši direktor IDDEEA-e Siniša Macan, ali je istraga u martu 2020. godine obustavljena.

"Jednostavno se sve zataškalo. Očigledno su presudili i politički utjecaji i veze, ne samo s dobavljačem već i na samo pravosuđe da se proces obustavi. Ako sada dođemo u situaciju da moramo platiti toliki iznos za nešto što nije isporučeno i da se godinama nije rješavala ta sporna odredba u ugovoru, neko mora snositi odgovornost.", ističe Korajlić

Iz TIBiH su podsjetili da je, uprkos upozorenjima revizora i istrazi Tužilaštva BiH, IDDEEA nastavila sklapati poslove s istom firmom.

"Imali smo nedavno spornu situaciju da se nabavlja dodatnih 200.000 obrazaca vozačkih dozvola za 800.000 KM i da se posao ponovo dodjeljuje “Meuhlbaueru” putem pregovaračkog postupka, uz obrazloženje da samo ova firma to može isporučiti.", ističe Korajlić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti