Andelija i Hadžialjević: Nećemo ostati bez struje i plina

24.08.2022. 10:11 / Izvor: Avaz.ba
struja

Prema riječima direktora Elektroprivrede BiH (EPBiH) Admira Andelije, uprkos dugo- trajnoj suši i smanjenju isporuke uglja iz rudnika koncerna, a u posljednje vrijeme i iz RMK Banovići, proizvodnja struje u granicama je planiranog.

Osim u slučaju potpune obustave isporuke uglja ili ekstremnog rasta potrošnje struje, građani FBiH ne moraju strahovati hoće li imati dovoljno električne energije, piše danas "Dnevni avaz".

Prema riječima direktora Elektroprivrede BiH (EPBiH) Admira Andelije, uprkos dugo- trajnoj suši i smanjenju isporuke uglja iz rudnika koncerna, a u posljednje vrijeme i iz RMK Banovići, proizvodnja struje u granicama je planiranog.

"Sad se pokazuje ispravnost naših inicijativa s početka godine da se odobri rad blokova 4 i 5 i mi i sada zahvaljujemo Vladi i Parlamentu FBiH. Tom saglasnošću mi smo dobili priliku da proizvedemo dodatnih blizu 900 GWh struje u ovoj godini", kaže Andelija.

Na ovaj način omogućeno je da gradani FBiH nastave plaćati oko 32 eura za MWh struje, koja je u međuvremenu na svjetskim berzama vrtoglavo poskupjela.

Iz kompanije Energoinvest, kao snabdjevača FBiH plinom, kažu da od isporučioca Gazprom Exporta ne postoje najave bilo kakvih problema u snabdijevanju ovim energentom.

Prema riječima direktorice Bisere Hadžialjević pred početak grijne sezone bit će poznate raspoložive količine, ali ona ne očekuje da budu manje od potrebnog.

"Mislim da nema bojazni da neće biti plina tokom ove zime. Što se cijena tiče, to je već teže pitanje, jer cijena zavisi od onog što Gazprom definira tokom svakog kvartala. Sljedeći kvartal nam je oktobar, 'plinska godina' počinje 1. oktobra i tu zaista ne možemo ništa reći. Ne očekujem potrebu za nekom alternativom, jer jedina varijanta koja je najjeftinija i najbolja je da, ako bude potrebno, Toplane osiguraju da neke njene jedinice prijeđu na mazut na nekoliko dana", ističe Hadžialjevići i dodaje da je Energoinvest osigurao i druge ponude u slučaju eventualne krize.

Andelija je ohrabren i prijedlozima da Vlada FBiH ukine PDV ili da KS subvencionira cijene plina. Energije za svoje kupce EPBiH ima, ali bi potrošnja struje u svrhu grijanja ugrozila poslovanje kompanije, budući da od prodaje viškova pokrivaju gubit ke nastale zbog niže cijene za domaćinstva u FBiH

"Vidimo pozive iz svih zemalja EU na štednju struje, dok mi, nažalost, nemamo takvih inicijativa", ističe Andelija,

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti