Đokić: Ozbiljan problem u funkcionisanju RiTE "Ugljevik"

26.08.2022. 07:47 / Izvor: SRNA
ugljevik

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da postoje ozbiljni problemi u funkcionisanju Rudnika i Termoelektane "Ugljevik".

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da postoje ozbiljni problemi u funkcionisanju Rudnika i Termoelektane "Ugljevik" koji je u toku ove godine imao 22 neplanska izlaska sa mreže sa posljedicom nabavke zamjenske energije čija cijena je porasla u ovoj godini.

Đokić je rekao da je zbog toga danas u Banjaluci organizovao sastanak sa rukovodstvima RiTE "Ugljevik" i Elektroprivrede Republike Srpske, s ciljem analize stanja pogonske spremnosti RiTE "Ugljevik" i procjene te spremnosti za naredni jednogodišnji period.

"Ovdje se procjenjivalo šta se može u tehničkom smislu učiniti da se broj ispada smanji. Konstatovano je da je ključni razlog zbog koga je Termoelektrana dovedena u takav položaj to što u aprilu nije mogao da se izvrši planirani remont postrojenja, a djelimično i remont sredstava angažovanih u rudarskoj proizvodnji", istakao je Đokić za Srnu.

On je precizirao da je najvažniji uzrok toga jer je RiTE "Ugljevik" bio spriječen da ide u postupak javnih nabavki zbog "neadekvatnog i neodgovornog" ponašanja pojedinaca koji su ulagali prigovore odboru za žalbe BiH na svaki postupak javne nabavke u RiTE "Ugljevik".

Đokić je rekao da su ti prigovori ulagani samo iz političkih razloga.

"Uprava, menadžment je duboko upleten u nastanak ove velike štete koja je nastupila za RiTE zato što nije obavljen pravovremeno remont u toku aprila", istakao je Đokić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti