Rekordna godina: Vraćaju se arapski turisti u Nacionalni park Una

29.08.2022. 07:48 / Izvor: Nezavisne novine
una

Nacionalni park Una je vremenom postao prepoznatljiv brend i generator razvoja turizma i djelatnosti koje su vezane za njega.

Ova godina će biti rekordna za Nacionalni park Una kod Bihaća, a do njenog završetka očekuje se da ukupan broj ljudi premaši cifru od 120.000 posjeta, koliko je evidentirano 2019. godine. Ovo je potvrdio Amarildo Mulić, direktor istoimenog preduzeća, istakavši kako je do sada zabilježeno oko 100.000 posjetilaca.

Prema njegovim riječima, to treba zahvaliti dobrom radu menadžmenta i kvalitetnoj promociji u vrijeme pandemije, kada je broj posjetilaca bio drastično smanjen zbog restrikcija.

Nacionalni park Una je vremenom postao prepoznatljiv brend i generator razvoja turizma i djelatnosti koje su vezane za njega.

"Što se tiče posjeta po zemljama, najviše ih je iz BiH i regiona, a zatim dolazi Evropska unija i ostatak svijeta", kaže Mulić.

Prema njegovim riječima, ove godine došlo je do povratka turista iz arapskih zemalja, kojih je bilo u velikom broju prije izbijanja pandemije, ali dodaje kako će se turisti iz tog regiona u punom kapacitetu vratiti tek u nekoliko narednih godina.

"Zadovoljni smo onim što smo ostvarili ove godine i ciljevima koji su postignuti do sada. Nastavljamo sa osnovnom djelatnošću, a to je zaštita i očuvanje prirodnih i drugih vrijednosti koje postoje u području Nacionalnog parka Una, te dalji razvoj i iskorištavanje turističkih potencijala", kaže Mulić.

Prema njegovim riječima, posebno raduje što je "Unska regata", nakon pauze od dvije godine, održana u punom kapacitetu te je opravdala očekivanja svih sudionika.

"Nastavljamo dalje s aplikacijama i promocijom, skupa sa našim partnerima i svima koji su dobronamjerni kada je u pitanju razvoj ovog dijela BiH i Nacionalnog parka Una. Postajemo destinacija koja još više treba da se okrupni, a naša vizija je saradnja s partnerima iz Hrvatske, kako bismo cijeli vodotok Une, od izvora do ušća, zajednički promovisali i iskoristili u turističke svrhe", navodi Mulić.

Kaže kako su u proteklom periodu uradili i dobar dio infrastrukture, te značajno poboljšali pristupnost resursima i turističku ponudu. Nacionalni park Una jedan je od četiri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini i jedini u Federaciji BiH.

Smješten je na teritoriji grada Bihaća, a u jednom dijelu graniči sa Hrvatskom gdje rijeka Una predstavlja administrativnu, ali i prirodnu granicu između dvije države.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti