USK će uskoro dobiti svoj prvi prostorni plan

29.08.2022. 11:48 / Izvor: Akta.ba
protorni plan

Prostornim planom USK-a za narednih 20 godina bit će propisan način korištenja zemljišta, mineralnih sirovina, vodnih resursa.

Unsko-sanski kanton bi u skorije vrijeme trebao dobiti svoj Prostorni plan za period od dvadeset godina čija je izrada u završnoj fazi, za čiji je Nacrt prije sedmicu dana razmatrala i usvojila Vlada USK-a na prijedlog Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, prenio je portal RTV USK.

Prostorni plan Kantona do sad nije donesen iz razloga što su samo tri lokalne zajednice usvojile svoj prostorni plan, Ključ, Bosanska Krupa i Bužim, a Grad Bihać primjenjuje stari čiju je primjenu produžio svojom odlukom.

Kako bi izrada Prostornog plana USK-a bila okončana, Ministarstvo građenja i prostornog uređenja je na sve relevantne adrese institucija uputilo zahtjeve za pribavljanje saglasnosti i mišljenja kako bi mogli finalizirati ovaj opsežan i iznimno važan dokument kojim će se urediti oblast planiranja i izgradnje značajnih infrastrukturnih, privrednih i stambenih objekata.

Resorno ministarstvo je pokrenulo proceduru utvrđivanja općeg interesa na poljoprivrednom zemljištu Prve agrozone i mišljenje jedinica lokalne samouprave.

Prostornim planom USK-a za narednih 20 godina bit će propisan način korištenja zemljišta, mineralnih sirovina, vodnih resursa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti