Na Bledskom strateškom forumu o napretku Z. Balkana, kritike na račun BiH

31.08.2022. 09:11 / Izvor: Federalna.ba
bledski forum

Sedamnaesti strateški forum na Bledu okupio je zvaničnike iz Evrope, ali i svijeta da bi na jednom mjestu diplomate razgovarale o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, sigurnosti u Evropi, ali i o evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana.

Sedamnaesti strateški forum na Bledu okupio je zvaničnike iz Evrope, ali i svijeta da bi na jednom mjestu diplomate razgovarale o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, sigurnosti u Evropi, ali i o evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana. Ponovo smo mogli čuti samo kritike.

Bledski strateški forum čini Sloveniju centrom evropske diplomatije barem na dva dana, već 17. put. Pruža priliku zvaničnicima da razmijene mišljenja na brojnim bilateralnim sastancima. Tako se i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastao s brojnim političarima regije, slovenski zvaničnici su pozvali na hitnu dodjelu kandidatskog statusa našoj zemlji te s hrvatskim predstavnicima, koji, ipak, traže hitne izmjene Izbornog zakona i da tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini budu jednakopravna.

“Razgovor s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o situaciji u Bosni i Hercegovini uoči Općih izbora. Podupiremo njegova nastojanja da BiH učini funkcionalnijom i stabilnijom zemljom, u kojoj Hrvatska želi da sva tri konstitutivna naroda budu jednakopravna”, napisao je na svom Twitter nalogu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Tokom diskusije o napretku zemalja Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji, ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković dotakla se svih problema u Bosni i Hercegovini, navodeći da se susjedne zemlje miješaju u politiku u Bosni i Hercegovini.

“Kažu da žele da tri konstitutivna naroda budu jednaka, dobro, ali šta je s ostatkom? Zašto ne mogu da se izjasnim kao građanka Bosne i Hercegovine da bih bila birana, šta je s Jevrejima, Romima i brojnim drugim narodima. Implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i domaćih sudova moraju biti prioritet. Ispunjavanje želja jedne stranke ne može biti prioritet”, poručila je Turković.

O napretku zemalja Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji najveću kritiku naša zemlja, odosno vlasti u zemlji dobili su od specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Escobara, koji je svoje navode i jasno obrazložio.

“Možda se malo treba Evropska unija prilagoditi, ali je mnogo posla, ipak, na vladama da urade ono neophodno. Za Bosnu i Hercegovinu se bojim da su tri glave stranke zaista pale u ovom procesu. Bosna i Hercegovina ima najveći broj imigracija. To je lekcija svim zemljama, oni ne odlaze jer ne žele živjeti u multietničkoj zemlji, oni odlaze zbog korupcije i moram da kažem da sve stranke na vlasti učestvuju u toj korupciji i sve stranke se moraju boriti protiv korupcije, ako ne rade to je onda etničko takmičenje za korupciju i mislim da je to ono što vidimo u Bosni i Hercegovini. To je najgori scenario”, rekao je Escobar.

Iako se visoki predstavnik u BiH, prije ove diskusije sastao sa Eskobarom, u priči o Bosni i Hercegovini nije bio oštar. Kratko je poručio da su promjene u konstitutivnosti potrebne, ali da nema potrebe za Dejtonom 2.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti