Osnovano Slovensko udruženje privrednika u Bosni i Hercegovini

01.09.2022. 11:19 / Izvor: Akta.ba
Slovensko udruženje

Primarni cilj udruženja je unaprijeđenje privrednih odnosa i promocija ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije.

Osnovano je Slovensko udruženje privrednika u Bosni i Hercegovini, čije suosnivače čine NLB Banka d.d., Sarajevo, Triglav osiguranje d.d., Sarajevo, Triglav osiguranje a.d., Banja Luka, Petrol BH Oil Company d.o.o., Sarajevo i MIBO komunikacije d.o.o., Sarajevo.

Primarni cilj udruženja je unaprijeđenje privrednih odnosa i promocija ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, uz napore za integraciju i razvoj privrede BiH u regionalnom i opštem smislu, iznalaženje potencijalnih rješenja za probleme nastale na poslovnoj saradnji između članova Udruženja te unaprijeđenje poslovne saradnje između članova sa poslovnim subjektima i asocijacijama u BiH i Sloveniji.

"Izuzetno mi je drago što mogu najaviti nove aktivnosti udruženja na području cijele BiH, čiji je najvažniji cilj poboljšanje i promocija ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije. Radujem se realizaciji uspješnih projekata koji su pred nama, a ponosno najavljujem i prvu zvaničnu prezentaciju udruženja na jesen, kada ćemo se predstaviti javnosti na prigodnoj ceremoniji uz podršku Ambasade Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini'', izjavio je Jure Peljhan, predsjednik Udruženja.

Udruženje djeluje i na području ostvarivanja zajedničkih poslovnih interesa i razvoja investicionih mogućnosti kompanija u BiH i Republici Sloveniji, kao i na dodatnoj podršci za organizaciju stručnih predavanja, seminara i savjetovanja iz oblasti tržišne ekonomije i komplementarnih disciplina.

"Povodom mog prvog susreta sa slovenskim privrednicima u augustu 2021. godine na početku mog mandata u Bosni i Hercegovini izrazio sam želju, da se ponovo oformi udruženje. Privredna saradnja između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine je značajna. U 2021. godini je trgovinska razmjena iznosila 1.55 milijardi EUR, odnosno više od 3 milijarde KM. Svjesni smo potencijala za dodatni rast, ali istovremeno smo svjesni, da je nužno unaprijediti saradnju između svih subjekata koji su već prisutni u BiH. Izuzetno mi je drago, da Slovensko udruženje privrednika ponovo postoji i otvara svoja vrata za sve privrednike i investitore. BiH se nalazi na raskrsnici svog puta prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, koja primarno zavisi od sprovođenja reformi i cjelokupnog napretka BiH. Slovenija snažno i glasno podržava kandidaturu Bosne i Hercegovine i također na raspolaganje stavlja svoja iskustva. Značajnu misiju o ovom kontekstu imaće i Slovensko udruženje privrednika. Ambasada Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini i dalje će davati punu podršku i nastaviti saradnju sa novim udruženjem'', kazao je Damijan Sedar, ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini.

Članovi udruženja mogu postati privredna pravna lica, njihovi predstavnici u Bosni i Hercegovini i Republici Sloveniji, te fizička lica koja prihvataju program i ciljeve udruženja. Najavljeni su i prigodni događaji na cijeloj teritoriji BiH koji će promovirati rad i ciljeve udruženja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti