Ispunjeni uslovi za ratifikaciju ugovora o zajmu od 17 miliona eura za nove tramvaje

05.09.2022. 12:49 / Izvor: Akta.ba
tramvaj

Saglasnost za ratifikacijuUgovora o zajmu (GrCF W2 - Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Komisija za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na 29. sjednici, održanoj 30. 8.2022, dala mišljenje da su ispunjeni prethodni uslovi da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH da saglasnost za ratifikaciju Ugovora o zajmu (GrCF W2 - Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, objavljeno je na stranici Parlamentarne skupštine. 

Ugovor o zajmu, radi davanja saglasnosti za ratifikaciju, potpisan je 12. aprila 2022. godine u Sarajevu, a u ime Bosne i Hercegovine, potpisao ga je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine.​

Podsjetimo, zajam u iznosu 10 miliona eura namijenjen je za kupovinu pet novih tramvaja, čime će se značajno povećati kapacitet voznog parka.

Rok otplate zajma je 15 godina, sa grejs periodom od tri godine i alokacijom na Federaciju BiH, odnosno Kanton Sarajevo, a krajnji implementator projekta je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Druga tranša Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj odnosi se na adaptivni sistem upravljanja saobraćajem.

Riječ je o zajmu vrijednom 7 miliona eura za realizaciju projekta koji podrazumijeva nabavku savremenog sistema za upravljanje i nadzor saobraćajem, uključujući komponente inteligentnog sistema upravljanja sa prioritetima javnog prevoza, video-nadzor sistema i video-detekcije incidenata zasnovane na najnovijim tehnologijama. Projekat uključuje i izradu centra za upravljanje, kako bi se pratila situacija na saobraćajnicama i preduzimale odgovarajuće  mjere za rasterećenje saobraćajnih gužvi na pojedinim raskrsnicama ili incidentne situacije.

U ugovoru o zajmu navodi se da se EBRD slaže sa pozajmicom, ali pod određenim uslovima. Kako je navedeno, obavještenje o tranši 2 neće biti dostavljeno Kanton ne dostavi zadovoljavajući dokaz da su cijene dodatnih tramvaja prema postojećem ugovoru s dobavljačem zadovoljavajuće i da je raspisan novi tender za kupovinu dodatnih tramvaja i proveden u skladu s Pravilima nabavke EBRD-a.

Također, neće biti dostavljeno dok poduzeće za javni prijevoz ne bude osnovano u skladu s važećim zakonima Bosne i Hercegovine i zakonski ovlašteno da upravlja i održava tramvaje, trolejbuse i pripadajuću infrastrukturu. 

Inače, minimalni iznos povlačenja sredstava će biti 250.000 eura, dok je minimalni iznos prijevremenog otplaćivanja 2.000.000 eura, zavisno od toga da li je izabrana opcija fiksne ili varijabilne kamatne stope.

Svrha projekta je rješavanje jednog od ključnih izazova u razvoju infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu, poboljšanjem pristupa čišćem gradskom prijevozu, kao i poboljšaljem tačnosti, kapaciteta i učinkovitosti usluga javnog prijevoza. Također se odnosi i na rješavanje prioritetnih pitanja zaštite okoliša koja se odnose na kvalitet zraka kroz promociju upotrebe javnog prijevoza.

Očekuje se da će projekat biti završen do 31. decembra 2025. godine.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti