Uposlenici Kinoteke BiH nemaju namjeru iseljavati iz zgrade u Alipašnoj ulici

05.09.2022. 13:44 / Izvor: Fena
kinoteka

Nakon dugogodišnjeg sudskog procesa kulturna institucija od državnog značaja Kinoteka BiH dobila je rješenje o deložaciji, gdje je predviđeno da se iz zgrade u Alipašinoj ulici 19 u Sarajevu iseli do današnjeg dana, 5. septembra.

Nakon dugogodišnjeg sudskog procesa kulturna institucija od državnog značaja Kinoteka BiH dobila je rješenje o deložaciji, gdje je predviđeno da se iz zgrade u Alipašinoj ulici 19 u Sarajevu iseli do današnjeg dana, 5. septembra.

Potvrdila je to za Fenu direktorica Kinoteke BiH Delveta Filipović, navodeći da se trenutno uposlenici Kinoteke nalaze u zgradi i nemaju namjeru iseljavati jer, kako kaže, nemaju gdje.

"Mi nismo u mogućnosti ovu građu koja je velika da premještamo u neka privremena rješenja s obzirom na to da je to građa arhivirana po svim pravilima i smještena u obilježene police. To se ne može tek tako premještati, nisu to palete na koje možete skupiti robu i odnijeti. Radi se o veoma teškoj i mukotrpno sređivanoj građi", kazala je Filipović.

Podvukla je da se treba naći konačno rješenje za navedeni problem Kinoteke BiH, koja je u Alipašinoj ulici smještena od osnivanja 1963. godine.

"Prije svega, potrebno je identitet grada kao što je Kinoteka BiH sačuvati, a ne se tako maćehinski ponašati jer se takav identitet grada ne bi trebao izgubiti. Od svih onih koji mogu pomoći tražimo da reaguju zbog nastale situacije", istakla je Filipović.

Osnivač Kinoteke BiH je država Bosna i Hercegovina, a nakon Dejtonskog sporazuma nema riješen status niti finansiranje.

"Nalazimo se u istoj situaciji kao što je Zemaljski muzej BiH bez statusa i finansiranja i kroz projekte preživljavamo", dodala je Filipović.

Deložacija je naložena zbog toga što je Savez samostalnih sindikata BiH uspio da sebe upiše kao vlasnika zgrade u kojoj je smještena Kinoteka BiH i sada traže svoju imovinu. Za tim, smatra Filipović, Savez nema potrebe jer svoje prostorije koristi u ulici Obala Kulina Bana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti