Poljoprivrednici i struka: Veliki pad proizvodnje mlijeka, čeka nas rast cijena

07.09.2022. 12:32 / Izvor: N1
poljoprivreda

Poljoprivredni proizvođači i struka za N1 kažu da je situacija u mljekarskoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini alarmantna te da vlast mora učiniti značajne korake kako ne bi došlo do prizora kao u Srbiji gdje su police maloprodajnih objekata sa mlijekom prazne.

Poljoprivredni proizvođači i struka za N1 kažu da je situacija u mljekarskoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini alarmantna te da vlast mora učiniti značajne korake kako ne bi došlo do prizora kao u Srbiji gdje su police maloprodajnih objekata sa mlijekom prazne.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske za N1 kaže da je situacija izuzetno teška i da nestašica mlijeka nije samo u Bosni i Heregovini nego i drugim evropskim državama.

"Nestašica mlijeka je zbog toga što nema radne snage, godina je izdala nema hrane, nema ko da radi u selima jer nema mladih da se bave poljoprivredom. Naši političari su se pozivali na sporazum o slobodnoj trgovini, neka se pozovu sada i kažu da moraju izvlesti mlijeko u Bosnu i Hercegovinu,  neka sada izvezu juneče meso koga nema nigdje, goveđe, svinjsko meso, neka izvezu ako mogu. Sada je došlo do izražaja da smo s pravom tražili zaštitu domaće proizvodnje", objasnio je Usorac.

Usorac kaže da je plavi dizel neophodan i da za njega znači 80 hiljada KM i da je za taj iznos toliko za njega veća cijena mlijeka.

Adin Fakić,  agroekonomski stručnjak za N1 kaže da je u prvom polugodištu došlo do značajnog pada proizvodnje mlijeka i da će se taj trend zasigurno nastaviti.

"Razlog za pad proizvodnje mlijeka su različiti faktori od značajnog rasta cijene đubriva, kukuruza te goriva. Nema sumnje da će u narednom periodu doći do povećanja cijena mlijeka koje građani kupuju u maloprodaji. Vlast mora učiniti da tokom proljetne sjetve sufinansira poljoprivrednu prozvodnju. Vlada FBiH već vrši doređene subvencije goriva te je to istovjetan slučaj i na nivou RS. To se mora povećati, subvencije se moraju povećati", kazao je Fakić.

Ono što Usorac za N1 kaže jeste da građani kupuju zadnju klasu mlijeka koja već u RS košta i preko 2 KM. I Usorac tvrdi da će doći do povećanja cijena za građane.

"U Austriji cijena mlijeka je naših četiri KM i više. Do nove godine cijene u BiH će biti i preko tri KM", upozorava Usorac.

U jednom periodu, Fakić podsjeća da je prvo došlo do enormnog rasta prozvodnje mlijeka koje je potom doživio pad i onda se cijelokupna prozvodnja morala oporavljati. Velika je opasnost, Fakić ukazuje da mljekari počnu klati stoku i odustajati od mliječne prozvodnje.

"Ne želim biti pesimističan, ali vlasti mora shvatiti da inflacija i rast cijena energenata koji utiču na proizvodnju mlijeka ne smije u konačnci se prebaciti na teret građana. Mljekare svakako rade sa malim maržama i pitanje je do kada će uspjeti da rast troškova pokrivaju manjim maržama", naveo je Fakić.

Usorac je za N1 kazao da je broj mljekara sve manji i da se oni kada jednom napuste proizvodnju mlijeka ne vraćaju se ovoj djelatnosti, dok Fakić pojašnjava da odluke o ograničavanju cijena u konačnici ne donose ništa dobro, što kako ukazuje pokazuju i prazne police u regionu i da to ne smije biti potez kojim bi se trebale rukovoditi vlasti.

Obojica sagovrnika N1 na kraju dodaju da svi nivoi vlasti moraju "još jučer" početi praviti planove i programe koji će građane doslovno spasiti “eksplozije cijena” ne samo mlijeka već i mesa koji će se desiti u narednom periodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti