Upitna grijna sezona u Banjaluci

08.09.2022. 09:43 / Izvor: BHRT
grijna sezona

Eko Toplane Banjaluka upozorile su da je ugrožena sezona grijanja u tom gradu zato što "Šume Republike Srpske" nisu ispoštovale ugovorne obaveze.

Eko Toplane Banjaluka upozorile su da je ugrožena sezona grijanja u tom gradu zato što „Šume Republike Srpske“ nisu ispoštovale ugovorne obaveze.

Tvrde da se isporuka energenta ne odvija prema ugovorenim odredbama i da s trenutnim količinama nemaju dovoljno enregenta za uspješnu realizaciju grijne sezone. 
Istovremeno, sve veći broj građana odlučuje se za grijanje na struju. Može li to izdržati elektromreža?

Grijna sezona je pred vratima, ali kasni isporuka energenta. Iz Eko Toplana Banjaluka upozoravaju da je od 54 000 kubnih metara drvnog sortimenta, što su ugovorene količina za dosadašnji period, strateški partner Šume RS, isporučio svega 25 700 kubika.

Upozoravaju da takvom dinamikom Banjaluka neće moći iznijeti grijnu sezonu.

Dragiša Zečević, član Uprave Eko toplana Banja Luka - U ovom momentu naši strateški partneri Šume RS i šumska gazdinstva koja snabdijevaju Eko toplanu značajno zaostaju sa ispunjenjem plana, odnosno to je na nivou 50% i zato smo mi apelovali na sve nadležne da se taj proces nabave ubrza da grad ne bi došao u situaciju o kojoj ne želimo ni razmišljati.

Vrlo brzo oglasile su se i Šume i resorno ministarstvo. Direktor Šuma tvrdi da je gazdinstvima naloženo da obezbijede dovoljnu količinu ovog energenta i da što prije izvrše svoje obaveze.

Iz Ministarstva podjećaju da su i ranije od Šuma zahtijevali striktno poštivanje ugovora.

Napominjemo da će, ukoliko se desi problem sa nedovoljnim snabdijevanjem svih gradskih toplana drvnim sortimentima Ministarstvo poljoprivrede tražiti odgovornost od uprave JP „Šume Republike Srpske“, kao i direktora šumskih gazdinstava koja ne budu isporučivala ugovorene količine i ukoliko sezona grijanja bude ugrožena.“

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti