Halilović: Zakon o socijalnoj zaštiti BPK u skupštinskoj proceduri

10.09.2022. 11:33 / Izvor: Fena
Eniz Halilović

Prijedlog zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom BPK Goražde kojim će biti regulisana i naknada porodiljama u iznosu od 1.000 KM, upućen je u skupštinsku porceduru.

Prijedlog zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom Bosanskopodrijskog kantona (BPK) Goražde kojim će biti regulisana i naknada porodiljama u iznosu od 1.000 KM, upućen je u skupštinsku porceduru, potvrdio je Feni ministar zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih lica BPK Eniz Halilović.

On je podsjetio da je ovaj zakon Vlada BPK Goražde utvrdila još na sjednici u julu, nakon što je  provedena neophodna procedura.

"Zakon je najprije utvrđen u formi nacrta nakon čega je ministarstvo organiziralo javne rasprave u sve tri lokalne zajednice na području kantona i potom zakon u formi prijedloga uputilo prema Vladi koja ga je usvojila. Zasjedanje Skupštine BPK Goražde planirano je naredne sedmice i očekujemo da će zakon konačno biti usvojen, a primjena će početi osam dana nakon usvajanja", naveo je Halilović.

Napomenuo je da su izmjenama i dopunama Budžeta BPK za 2022. koje je Vlada takođe usvojila, obezbjeđena i nedostajuća sredstva za implementaciju zakona.

Ministar Halilović ocijenio je da će se usvajanjem zakona doprinijeti postizanju socijalne sigurnosti porodilja i poboljšanju demografske situacije na području BPK, a na ovaj način doći će i do izjednačavanja položaja i prava svih porodilja u Federaciji BiH.

"Pravo na novčane naknade u iznosu od 1.000 KM  imat će nezaposlene porodilje koje imaju minimum godinu dana prebivalište na području kantona, kao i zaposlene porodilje čija je plata manja od 1.000 KM, dakle ta razlika će se namiriti, kako bi sve majke imale minimalnu naknadu u tom iznosu", pojasnio je resorni ministar BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti