Uprkos entitetskim uredbama, trgovci krše ograničenje marži

11.09.2022. 11:39 / Izvor: BHRT
Prodavnica

Iako su entitetske vlade donijele uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice, tržišne inspekcije su u ovoj godini izdale 211 prekršajnih naloga i izrekle novčane kazne u iznosu većem od pola miliona maraka.

Iako su entitetske vlade donijele uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice, tržišne inspekcije su u ovoj godini izdale 211 prekršajnih naloga i izrekle novčane kazne u iznosu većem od pola miliona maraka. Udruženja potrošača u Bosni i Hercegovini apeluju na vlasti na svim nivoima da pomognu građanima i donesu mjere koje će ublažiti posljedice rekordne inflacije koja potresa Bosnu i Hercegovinu. Love li trgovci u mutnom u kriznim vremenima?

Inflacija u Bosni i Hercegovini u julu premašila je 16 odsto, a samo je hrana skuplja za 24,7 odsto. Građani kažu da su skoro svaki dan na trgovačkim rafama nove cijene.

Na konstantna tiha poskupljenja od nekoliko feninga na koja smo ukazivali niko nije reagovao, iako su uticala na to da potrošačka korpa u avgustu bude 2.900 maraka mjesečno, kažu u Udruženju građana Don.

"Ulje je poskupilo ne 100 podsto već 300 posto u proteklih godinu. S druge strane, ima li ijedan artikl da nije poskupio, a da gramaža nije smanjena", kazala je Murisa Marić, direktorica Udruge građana Don Prijedor.

"Država ima sve mehanizme da to spriječi. Nikakav problem nije u vrijeme informacionih tehnologija znati ko je šta kupio i po kojoj cijeni i po kojoj prodaje, samo treba imati volje baviti se interesima građana, a ne svojim političkim i osobnim", ističe Marin Bago, predsjednik Udruge potrošača Futura Mostar.

"Izvršene su 73 kontrole i od toga je 51 bila neuredna, izdato 107 prekršajnih naloga više od pola miliona maraka. Određene proizvode uvećavali za 30-40-50 odsto", kazao je Radivoje Gavrić, v.d. glavnog tržišnog inspektora u Inspektoratu Republike Srpske.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je u ovoj godini izdala 104 prekršajna naloga u vrijednosti skoro 70.000 maraka, od aprila prošle
godine 440 prekršajnih naloga, vrijednih više od 400.000 maraka.

"Pored načina formiranja marži i cijena brašna,ulja i šećera, inspektori su od februara intenzivno kontrolisali i skladišta i mlinove, kako bi spriječili stvaranje vještačkih nestašica roba. Оd juna је došlo do pada broj subjekata u prekršaju za 37,5 odsto, u odnosu na mart, april i maj kada ih je između 40 i 50 odsto zatečeno u prekršaju", navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Pet najvećih trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini u prošloj godini ostvarili su dobit od 170 miliona maraka. Kazne za pravno lice koje zaračunava veću maržu od dozvoljene su do 10.000 maraka, a za odgovorno lice do 5.000 maraka. I dalje je otvoreno pitanje koliko ih je naplaćeno?

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti