Novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS-a donosi veća prava osiguranika

13.09.2022. 07:47 / Izvor: RTRS
kladionice

Parlament RS-a sutra bi trebalo da razmatra Prijedlog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Parlament RS-a sutra bi trebalo da razmatra Prijedlog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Razlog za donošenje ovog zakona je potreba za unapređenjem sistema zdravstvenog osiguranja u Republici Srpskoj.

Predloženim tekstom Zakona u značajnoj mjeri uređen je širi obim prava osiguranih lica prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

"Јedna od novina koja je predviđena i koja će zaživjeti nakon usvajanja svih potrebnih normativnih akata, a koju regulišu upravo Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, jeste da će  roditelji djece do 15 godina moći biti u pratnji djeteta koje se nalazi na bolničkom liječenju, dok je sada starosna granica djeteta šest godina", poručio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Nacrtom Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, između ostalog, preciznije je definisana i oblast lijekova, vantjelesne oplodnje kao i brojne druge oblasti, čime se pacijentima obezbjeđuju još veća prava i bolja zdravstvena zaštita.

Šeranić je naveo da su novim Zakonom predviđena, prije svega, veća prava za građane, ali i brojne druge novine kojima će se znatno unaprijediti zdravstveni sistem Republike Srpske.

Istakao je da je riječ o naprednijem zakonu kojeg su svi podržali i na stručnoj raspravi, jer predstavlja veliki iskorak budući da je adekvatno odgovorio na sve potrebe i nove izazove obaveznog zdravstvenog osiguranja RS-a .

Podsjećamo, važeći Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske donesen je još prije više od 20 godina, što je dodatni razlog da Republike Srpska konačno dobije novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji je prilagođen potrebama i građana i struke i savremenog zdravstvenog sistema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti