Izmjenama Prostornog plana Mostara predviđeno brisanje mHE na Bunskim kanalima

21.09.2022. 15:16 / Izvor: Akta.ba
bunski kanali

Aktivisti u svom priopćenju ističu kako se taj spomenik prirode može zaštititi brisanjem male hidroelektrane s tog lokaliteta iz trenutnog Prostornog plana, te da je to potrebno što prije učiniti.

Neformalna grupa građana "Stop izgradnji mHE na Buni" u srijedu je zajedno s ostalim ekološkim udruženjima i preko 100 okupljenih građana Mostara na javnoj raspravi o prijedlogu izmjena postojećeg Prostornog plana Grada Mostara ukazala da je protiv izgradnje mHE na Bunskim kanalima.

Aktivisti u svom priopćenju ističu kako se taj spomenik prirode može zaštititi brisanjem male hidroelektrane s tog lokaliteta iz trenutnog Prostornog plana, te da je to potrebno što prije učiniti.

"Mi smo danas izrazili podršku tome što su konačno usvojeni naši dugogodišnji zahtjevi, odnosno što je ovim izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada predviđeno brisanje mHE Buna l i Buna ll na lokalitetu spomenika prirode na rijeci Buni - Bunski kanali", kazao je predstavnik neformalne grupe građana "Stop izgradnji mHE na Buni" Miroslav Barišić.

Podsjetio ja i na to da je prostorno-planskom dokumentacijom Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Federacije BiH lokalitet Bunskih kanala označen kao zaštićeno područje na kome nije dozvoljena gradnja.

"U skladu s tim, podržavamo prijedlog novog Prostornog plana koji će po ovom pitanju biti usklađen s prostorno-planskom dokumentacijom HNŽ-a i FBiH. Nedopustivo je da se gradonačelnik i rukovodstvo Gradskog vijeća nisu pojavili na današnjoj javnoj raspravi", istaknuo je Barišić.

Također, aktivisti su predložili da i u tekstualnom dijelu nacrta dokumenta još jednom bude utvrđeno brisanje ovih mHE, jer bi, kako kažu, bilo poželjno da je obuhvaćeno i tekstualnim dijelom.

Predstavnici neformalne grupe građana su pred pojedinim gradskim vijećnicima, predstavnicima investitora dodatno naglasili da je 7. srpnja Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji, koji predviđa zabranu planiranja i izgradnje novih malih hidroelektrana u FBiH (objekti do 10 MW), a brisanje mHE Buna I i II iz Prostornog plana Grada Mostara je u skladu s nedavno usvojenim zakonskim odredbama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti