Jednosatni štrajk rudara

26.09.2022. 14:12 / Izvor: Agencije
štrajk rudara

U sedam rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, kao i u Rudniku mrkog uglja Banovići, jutros je održan jednosatni štrajk upozorenja.

U sedam rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, kao i u Rudniku mrkog uglja Banovići, jutros je održan jednosatni štrajk upozorenja. Rudari traže hitno pokretanje pregovora koji će dovesti do potpisivanja kolektivnog ugovora za oblast rudarstva.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH odluku o održavanju štrajka upozorenja donio je 22. septembra, ali od tada nije reagirao Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije koji izbornu kampanju provodi po firmama iz namjenske industrije.

“Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH 15. augusta 2022. godine socijalnim partnerima uputio je inicijativu za vodenje pregovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH. Potom su upravni odbori reprezentativnih sindikata za djelalnost rudarstva u FBiH uputili zajednički akt po navedenom pitanju 17. augusta 2022. godine, a nakon toga 7. septembra te 20. septembra i urgenciju za otpočinjanje pregovaračkog procesa i dostavljanje konačnog stava socijalnih partnera o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora”, navodi se u odluci Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, koju potpisuje predsjednik Sinan Husić.

Čini se da odgovornost u Vladi FBiH za oblast rudarstva prenose jedni na druge.

Premijer Fadil Novalić je, nakon što je dobio najavu štrajka upozorenja, 23. septembra uputio još jedan dopis Džindiću pod oznakom hitno, u kojem navodi da je potrebno “poduzeti aktivnosti u skladu sa nadležnostima Ministarstva”.

Štrajk upozorenja rudari smatraju preventivnom mjerom, a kako su naveli, proizvodni proces jutros u prevelikoj mjeri nije trpio. Također, podsjetili su i na teško stanje u rudnicima te nemogućnost povećanja proizvodnje, iako je to prijeko potrebno, shodno zahtjevima tržišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti