Federalno ministarstvo obrta potpisalo ugovore s novoosnovanim poduzećima (VIDEO)

27.09.2022. 14:11 / Izvor: Fena
Ugovori

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta potpisalo je u danas u Mostaru Ugovore o dodjeli bespovratnih poticajnih sredstava s predstavnicima 165 novoosnovanih subjekata malog gospodarstva.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta potpisalo je u danas u Mostaru Ugovore o dodjeli bespovratnih poticajnih sredstava s predstavnicima 165 novoosnovanih subjekata malog gospodarstva s područja Federacije BiH, a u sklopu grant sheme po projektu "Poticaj novoosnovanim subjektima malog gospodarstva" za ovu godinu u ukupnom iznosu od 1.156.258 maraka.

Tom prilikom federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić kazao je kako današnje potpisivanje ugovora podrazumijeva mala i srednja poduzeća i obrte  koji su registrirani  od 1. siječnja 2021. godine i koji imaju najmanje jednog zaposlenog.

Ocijenili smo kako je upravo u trenutku uspostavljanja biznisa jako važno financijski pomoći  te buduće gospodarstvenike, istaknuo je ministar Zukić.

"Spomenutim projektom je izdvojeno 1. 156.258 KM, a novčana pomoć se sastoji od pomoći za nabavku osnovnih sredstava, repromaterijala i mentoringa u smislu pomoći za određene vještine i znanja koja bi trebala koristiti u upravljanju i vođenju firme odnosno obrta", pojasnio je federalni ministar.

Ocijenio je kako je trebalo biti puno više potpisanih ugovora ali da, nažalost, sredstva u federalnom Proračunu nisu bila dostatna.  

Izrazio je nadu kako će u razdoblju koje slijedi u tu svrhu biti osigurano puno više sredstava jer se, kaže, ispostavilo kako je ovaj vid pomoći efikasan.

"Ovo je odličan vid pomoći, prije svega mladima, pomoći povećanom zapošljavanju i ukupnom razvoju malog gospodarstvu BiH odnosno Federacije BiH", naveo je Zukić.

Odobrena grant sredstva po korisniku iznose 8 tisuća KM, a za realizaciju projekta ugovorom je utvrđen rok implementacije 6 mjeseci.

Djelatnik "HSAA" Špedicije iz Bugojna Naim Basara kazao je kako se bavi unutarnjim i međunarodnim prijevozom roba, tj. prijevozom na području BiH, kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Belgiju i Dansku te da je ovo veliki poticaj za njega kao gospodarstvenika.

"Da budem konkretan, ova subvencionirana sredstva od Federalnog ministarstva obrta iskoristit ću za kupovinu poluprikolica odnosno vučnog vozila kako bih mogao raditi svoj posao", istaknuo je Basara.

Sanela Kazić iz Sanskog Mosta izjavila je kako se bavi proizvodnjom suvenira te kako će je sredstva ministarstva dobro doći.

"Ova sredstva  će mi dobro doći, a uložit ću ih u dvije nove mašine kako bi poboljšala posao te u repromaterijal, a to je bakar s kojim najviše i radim", ustvrdila je Kazić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti