Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Predstavljeno prvo udruženje bh. privrednika u Švedskoj

30.09.2022. 10:05 / Izvor: Akta.ba
Udruženje bh. privrednika u švedskoj

Predstavljeno udruženje Bosnien och Herzegovina Näringslivförening i Sverige (BHNS) koje je nastalo inicijativom ambasadorice Elvire Dilberović

Pod pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Stockholmu je predstavljeno udruženje Bosnien och Herzegovina Näringslivförening i Sverige (BHNS) koje je nastalo inicijativom ambasadorice Elvire Dilberović, koja je na ideji i realizaciji osnivanja ovoga društva radila proteklih godinu i po. 

Sam proces registracije, u skladu sa švedskim zakonom, završen je u julu ove godine. Na osnivačkoj skupštini, na kojoj je pristustvovalo više od dvadeset bh. privrednika, imenovan je Upravni odbor Udruženja, kojeg čine četiri člana i predsjednik. Za predsjednika je izabran Nazif Hasanović.

Govoreći o misiji i viziji Udruženja, Hasanović je rekao da se fokus rada Udruženja zasniva se na umrežavanju bh. privrednika i privrednih subjekata u Kraljevini Švedskoj, intenzivnoj saradnji sa privrednicima iz Bosne i Hercegovine, te na privlačenju investicija iz Švedske u BiH, kako bh. privrednika, tako i švedskih ulagača.

Prezentaciji BHNS su prisustvovale zvanice iz političkog i privrednog miljea Švedske, a u okviru programa linkom su se uključili predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, mladi uspješni poduzetnik Kerim Balić, uspješna Bosanka u Švedskoj Binella Nezić Vannesjo, te poznata bh. modna dizajnerica Belma Tvico sa online modnom revijom.

Mladi poduzetnik Balić  je sa samo 27 godina uspio pokrenuti sada već respektabilnu IT kompaniju u BiH, te angažirati mlade ljude iz cijele zemlje. Binella Nezić Vannesjo je iz ratnog Sarajeva stigla u Švedsku i trenutno sa suprugom vodi jednu od najuspješnijih kompanija u toj zemlji, u čijim se pogonima  proizvode dijelovi za industrijske gigante poput Volva i Scanie.

Događaj je imao i humanitarni karakter. Naime, Silva Memić, predsjednica Udruženja Our kids/Naša djeca/Vara barn, koje se godinama zalaže za pomoć i prava djece sa poteškoćama u razvoju i djece bez roditeljskog staranja u BiH, a koje djeluje u Velikoj Britaniji, Švedskoj i Bosni i Hercegovini, prezentirala je rad Udruženja, a zvanice su imale priliku donirati sredstva.                      

Ambasadorica Dilberović je uručila zahvalnice zaslužnim kompanijama i pojedincima, saopćeno je iz Ambasade BiH u Švedskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti