Počinje pilot popis poljoprivrednih gazdinstava i u Brčko distriktu

04.10.2022. 15:03 / Izvor: Radiobrcko.ba
popis gazdinstava

Od 17.10. do 30.10 ove godine i na području Brčko distrikta radiće se pilot popis poljoprivrednih gazdinstava s ciljem ispitivanja metodologije, obrazaca, brojnosti i stanja na terenu.

Od 17.10. do 30.10 ove godine i na području Brčko distrikta radiće se pilot popis poljoprivrednih gazdinstava s ciljem ispitivanja metodologije, obrazaca, brojnosti i stanja na terenu.

Senija Fačić, rukovodilac Područnice Brčko Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, napomenula je da će određen broj anketara sa brčanskog Zavoda za zapošljavanje, raditi anketu na određenom broju poljoprivrednih gazdinstava iz ruralnih dijelova Distrikta. Prije toga anketari će proći trodnevnu obuku koja će trajati od 10.10. do 12.10. ove godine.

"Cilj Agencije za statistiku BiH je da se ispita metodologija planirana za stvarni popis poljoprivrednih gazdinstava koji će započeti naredne godine, kao i samo stanje na terenu kako bi u slučaju zvaničnog popisa sve što je potrebno za zvanični opis bilo provedivo“, pojasnila je Fačić.

Ona je kazala da su sve dosadašnje urađene statistike koje se tiču poljoprivredne proizvodnje i stočarstva bile zasnovane na procjenama i kao takve nisu pouzdane, a samim tim nisu više upotrebljive.

"Pouzdanu statistiku stanja na terenu kod poljoprivrednih gazdinstava možemo dobiti samo postavljanjem niza pitanja koja se tiču iskorištenog zemljišta, brojnog stanja stoke, kultura koje oni koriste, poljoprivrednih mašina koje su u upotebi i drugo. Svi ti podaci na kraju će doći u jednu bazu i onda ćemo zaista imati pravu sliku stanja u poljoprivredi“, naglasila je Fačić.

Inače, pilot popis poljoprivrednih gazdinstava organizira Agencija za statistiku BiH u saradnji sa statističkim institucijama entiteta s ciljem maksimalne  pripreme za zvanični popis koji treba da starta naredne godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti