Podrška farmerima u nabavci stoke i mehanizacije

07.10.2022. 08:02 / Izvor: Nezavisne novine
poljoprivreda

Lokalne vlasti u Sanskom Mostu realizovale su važan projekat podrške poljoprivrednim proizvođačima vrijedan 70.000 maraka, a on se odnosio na nabavku mehanizacije i novih muznih grla.

 Lokalne vlasti u Sanskom Mostu realizovale su važan projekat podrške poljoprivrednim proizvođačima vrijedan 70.000 maraka, a on se odnosio na nabavku mehanizacije i novih muznih grla.

U projekat je bilo uključeno 27 farmera, koji su se prijavili na javni poziv, od čega se njih 25 odlučilo za nabavku mehanizacije, a dvoje za obnovu stočnog fonda.

"Maksimalan iznos novčanih sredstava po jednom korisniku iznosio je 5.000 maraka, s tim da je općina Sanski Most finansirala 25 posto od ukupnih novčanih sredstava za nabavku, a ostatak sami korisnici", istakao je Elvis Pašić, predstavnik Općinske službe za poljoprivredu.

On je dodao kako su razvoj i očuvanje agrarnog sektora od velike važnosti za lokalne vlasti ta da je ove godine iz općinskog budžeta izdvojeno 400.000 maraka u vidu različitih podsticaja za poljoprivredu.

"Od svih grana poljoprivredne proizvodnje, posljednjih godina stočarstvo se profiliralo kao vodeća grana koja okuplja najveći broj poljoprivrednika. Posebno se to odnosi na proizvodnju mlijeka, koja godinama bilježi rast, pa se očuvanje poljoprivrednih gazdinstava nameće kao goruće pitanje", kaže Pašić. Inače na godišnjem nivou na području sanske općine proizvede se više od sedam miliona litara mlijeka, što ovdašnje farmere svrstava među najveće proizvođače mlijeka u Unsko-sanskom kantonu.

Međutim, i pored politike podrške i poticaja sa svih razina vlasti, primjetan je trend opadanja nivoa poljoprivredne proizvodnje, a sve veći broj farmera odlučuje se na gašenje farmi i odlazak na rad u inostranstvo.

Prema podacima Poljoprivrednog zavoda USK, u ovoj godini već se bilježi pad proizvodnje sirovog mlijeka za oko 20 posto u odnosu na ranije godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti