Počela berba grožđa u Carskim vinogradima "Podruma Vukoje 1982"

10.10.2022. 08:52 / Izvor: Glas Srpske
Vukoje grožđe

Prvi zlatni grozdovi „žilavke“ na lokalitetu Ušće kod Trebinja „Podrumi Vukoje 1982“ obilježili su početak ovogodišnje, 128. po redu berbe, koja je ispunila sva očekivanja.

Prvi zlatni grozdovi „žilavke“ na lokalitetu Ušće kod Trebinja „Podrumi Vukoje 1982“ obilježili su početak ovogodišnje, 128. po redu berbe, koja je ispunila sva očekivanja.

Kvalitet grožđa je odličan, a godina izvanredna, pa u Carskim vinogradima zadovoljno trljaju ruke.

Iako se u "Podrumima Vukoje" radi isključivo probrana berba, od najboljih grozdova, ove godine je povećan i slador grožđa, ali je ono imalo veoma dobru kiselinu, pa će i vino zasigurno biti izvanrednog kvaliteta.

"Sa probranim grozdovima koji imaju najbolji kvalitet, najbolji odnos šećera i kiselina, proizvodimo ovo specifično vino. Carsko vino specifično je i po tome što u procesu proizvodnje odleži dvije i po godine u akaciji, odnosno bagremu, a zatim dolazi u bocu, gdje ostaje još godinu, pa je tek onda spremno za tržište", objasnio je vlasnik  vinarije i podruma Radovan Vukoje.

Ističući da idealno tlo na lokalitetu Ušće daje specifičan mineralni karakter "carskom vinu", koje je i njihovo najbolje vino, Vukoje kaže da sve te komponente daju specifičan kvalitet ovoj "božanskoj kapljici“, prepoznatoj po kvalitetu i na svjetskim tržištima.

"Ove godine je to vino, zauzevši vrlo visoku poziciju među izabrana tri vina u Londonu, donijelo priznanje ne samo za nas, nego i za jugoistočnu Evropu, jer je veoma rijetko da neko vino sa naših prostora i jugoistočne Evrope bude tako pozicionirano", ističe Vukoje.

Najbolji sadržaj šećera i kiselina, kako objašnjava, daje specifičan aromatski buke, s obzirom na to da je na ovom lokalitetu velika amplituda noći i dana, gdje su dnevne temperature i u oktobru više od 25 stepeni, a noćne se spuštaju na dva do tri stepena.

Važna činjenica koju ne treba zanemariti je i to da se ovdje vino proizvodi strogo po organskoj proizvodnji, gdje se za prihranu zemljišta koristi isključivo stajnjak, tako da se uopšte ne koriste hemijska sredstva koja uništavaju zemlju, poput herbicida. U skladu s prirodom, dodaje Vukoje, njihov rad daje i vrhunske rezultate.

"S obzirom na to da je naše "carsko vino" iz 2018. godine od probrane berbe grožđa pozicionirano tako visoko ove godine, onda možemo reći da je to sami vrh evropskog i svjetskog vinarstva", dodaje Vukoje.

Onoliko koliko probrane sirovine uspiju obezbijediti, naprave toliko vina, a cjelokupna vinarija „Podrumi Vukoje 1982“, sa dva lokaliteta - Carski vinogradi i Zasad polje, svake godine proizvede između 180 i 220 hiljada boca.

Vinogorje Carski vinogradi u Lastvi kod Trebinja osnovano je 1894. godine, a porodica Vukoje obnovila ga je prije 18 godina.

Sorte

Radovan Vukoje je dodao da se Carski vinograd, kad je riječ o bijelim sortama grožđa, vinograd koji se najkasnije bere, zbog čega je i specifičan.

"Ostalo nam je još da obavimo berbu grožđa u Zasad polju crvenih sorti, jedan dio vranca, merloa, tako da će te crvene sorte biti obrane do kraja ovog mjeseca", rekao je Vukoje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti