Tržište u Republici Srpskoj stabilno, nema straha od nestašice robe

11.10.2022. 10:39 / Izvor: SRNA
tržište

Iz resornog ministarstva naglašavaju da nema zabilježenih prekida u lancima snabdijevanja.

"Tržište u Republici Srpskoj je stabilno i nema straha od nestašice robe, a nadležne službe kontinuirano prate stanje s ciljem pravovremene intervencije", rečeno je u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva naglašavaju da nema zabilježenih prekida u lancima snabdijevanja.

"U proteklom periodu bilježi se stalan rast cijena kao posljedica trenutne geopolitičke situacije u Evropi i svijetu, a u svjetlu navedenih dešavanja Vlada Republike Srpske donijela je niz mjera", naglašavaju u Ministarstvu.

U Ministarstvu podsjećaju da je Vlada Republike Srpske u novembru 2021. godine usvojila uredbu o izmjeni uredbe o ograničavanju marži u prometu robe, kojom su marže u prometu na malo umjesto dotadašnjih deset smanjene na osam odsto, a u prometu na veliko sa osam smanjene na šest odsto.

Vlada je u aprilu prošle godine donijela i uredbu o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata, kojom se utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na teritoriji Republike Srpske.

Ovom uredbom trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a u trgovini na malo 0,25 KM po litru derivata.

Inspekcijski nadzor nad primjenom ovih uredbi vrši Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave, u skladu sa ovlaštenjima propisanim Zakonom o regulisanju cijena i propisom kojim se uređuje inspekcijski nadzor.

Osim ovih mjera, a s ciljem obezbjeđenja zaliha za slučaj da dođe do poremećaja u snabdijevanju, Vlada Republike Srpske donijela je početkom marta zaključak o pokretanju interventne nabavke osnovnih životnih namirnica ukupne vrijednosti 15 miliona KM.

U proteklim mjesecima dio ovih namirnica doniran je javnim kuhinjama, centrima za socijalni rad u Republici Srpskoj, te korisnicima Crvenog krsta. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti