Potpisani ugovori sa udruženjima potrošača u FBiH o dodjeli sredstava

12.10.2022. 11:51 / Izvor: Akta.ba
ugovori

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović je u Mostaru s predstavnicima udruženja potrošača iz Federacije Bosne i Hercegovine potpisao ugovore o dodjeli sredstava "Tekući transferi neprofitnim organizacijama" u 2022.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović je u Mostaru s predstavnicima udruženja potrošača iz Federacije Bosne i Hercegovine potpisao ugovore o dodjeli sredstava "Tekući transferi neprofitnim organizacijama" u 2022. 

Ove godine Federalno ministarstvo trgovine je u Budžetu Federacije BiH osiguralo 55.000 KM za provođenje projekata i sufinansiranje redovnih aktivnosti tih udruženja.

Riječ je o udruženjima: Klub potrošača Odžak, Savjet potrošača Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, Udruženje potrošača Klub potrošača TK Tuzla, Udruga za unapređenje kvalitete življenja FUTURA Mostar i Udruženje potrošača općine Kakanj "Potrošač".

Tih pet udruženja potrošača prijavila su se na javni poziv Ministarstva za raspodjelu sredstava i sva su ispunila uslove, te su im na osnovu utvrđenih kriterija raspoređena sredstva.

Vujanović je ocijenio kako nije u dovoljnoj mjeri zastupljena zaštita potrošača putem udruženja na teritoriji Federacije BiH, budući da ta udruženja djeluju samo u pet kantona. Također, naglasio je kako su evidentno potrebna poboljšanja i unapređenje rada udruženja, kako u kadrovskim, tako i tehničkim kapacitetima.

Predstavnici udruženja su informirali ministra o svakodnevnom radu i problemima s kojima se susreću, te planiranim aktivnostima i programom rada za budući period.

Vujanović je predstavnike potrošača upoznao sa inicijativom Federalnog ministarstva trgovine upućenoj Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za izradu novog zakona o zaštiti potrošača u BiH.

Cilj donošenja novog zakona je unapređenje zakonskog okvira u skladu s najboljom potrošačkom praksom i aktuelnim propisima EU u toj oblasti.

Federalno ministarstvo trgovine već 15 godina osigurava sredstva iz budžeta Federacije BiH za udruženja potrošača. Tako Ministarstvo nastoji unaprijediti kapacitete kako bi se njihovim djelovanjem što više građana upozna s potrošačkim pravima i obvezama.

Također, podrška se pruža kako bi udruženja, u skladu sa svojim kadrovskim mogućnostima, pružala savjetodavnu i drugu pomoć potrošačima u slučaju povrede njihovih prava.

"Paralelno s finansijskom podrškom Ministarstvo kontinuirano pruža stručnu pomoć udruženjima i nadzire njihov rad sa aspekta zakonitosti i opravdanosti trošenja odobrenih budžetskih sredstava", saopćeno je iz Federalnog ministarstva trgovine, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti