Predstavljen Cyber Security Excellence Centre za jačanja cyber sigurnosti u BiH

13.10.2022. 12:06 / Izvor: Akta.ba
cyber

U Sarajevu je jučer zvanično predstavljen Cyber Security Excellence Centre (CSEC) koji je osnovan na Univerzitetu u Sarajevu radi jačanja cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevu je jučer zvanično predstavljen Cyber Security Excellence Centre (CSEC) koji je osnovan na Univerzitetu u Sarajevu radi jačanja cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Svrha CSEC-a je ispunjavanje decenijskog institucionalnog zastoja u uspostavljanju funkcionalnog tima za odgovor na računalne sigurnosne incidente (Computer security incident response team - CSIRT) za BiH te postavljanje temelja za efikasnu cyber sigurnost.

Dodatne aktivnosti CSEC-a fokusirat će se na obrazovanje, razvoj radne snage i podizanje svijesti o važnosti cyber sigurnosti. Rad CSEC-a podržali su Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) i Misija OSCE-a u BiH kako bi se poboljšala cyber sigurnost na zapadnom Balkanu.

Događaj je otvorio direktor UTIC-a Univerziteta u Sarajevu Elmedin Selmanović, a okupljenima se obratio i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Julian Reilly koji je kazao da je Ujedinjeno Kraljevstvo je ponosno što je podržalo uspostavljanje prvog Centra za izvrsnost u cyber sigurnosti u BiH kako bi se podigla svijest o cyber sigurnosti, kapacitetima i sposobnosti odgovora na incidente.

"Ovo će biti prvi važan korak u razvoju učinkovite cyber kulture u BiH. Ujedno će doprinijeti promociji cyber sigurnosti kao karijernog polja za IT stručnjake, posebno žene u BiH i u regionu. Veoma mi je drago što je naš postojeći fellowship program u oblasti cyber sigurnosti doprinio pokretanju ovog projekta", poručio je ambasador Julian Reilly.

Voditelj tima za uspostavu CSEC AcCSIRT-a Predrag Puharić govorio je o pokretanju i značaju CSEC-a te je naglasio da je Bosna i Hercegovina po praktično svim parametrima vrlo nisko na ljestvici spremnosti u oblasti cyber sigurnosti.

"CSEC će se truditi da zajedno sa svim ostalim akterima pomogne u kreiranju koraka i rješenja koja će pomoći BiH da uspostavi kapacitete za veći nivo cyber sigurnosne spremnosti. U roku dvije godine će nastojati biti sposoban pozicionirati se kao neutralna, 'go-to' tačka za sistematski odgovor na cyber incidente u BiH kako bi se podržao razvoj i unapređenje cyber sigurnosti u BiH", naglasio je Puharić.

Predstavljanje CSEC-a okupilo je brojne stručnjake iz oblasti cyber sigurnosti, predstavnike iz nadležnih ministarstava BiH, te ambasada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti