Uoči poskupljenja plina: Brojni građani traže alternativno grijanje

14.10.2022. 08:16 / Izvor: N1
Grijanje

Računi za plin uskoro bi mogli biti uvećani za 10 posto, koliko je uvećana i nova veleprodajna cijena u Federaciji.

Računi za plin uskoro bi mogli biti uvećani za 10 posto, koliko je uvećana i nova veleprodajna cijena u Federaciji. U prijevodu, kubik plina bit će skuplji za marku i 37 feninga po kubiku. Za privredu to će biti još i više. O pomoći nadležnih zasad ni riječi.

Četveročlana porodica u prosječnoj kvadraturi doma od 70 do 90 kvadrata. U najhladnijim mjesecima morati će izdvajati od 500 do 700 KM za plin. U januaru 2021. plaćali su duplo manje. Oni koji nemaju drugu mogućnost grijanja, kažu, ne znaju, hoće li im i ove zime domovi biti topli kao prošle.

Zvanične potvrde od nadležih da će troškovi za plin i dalje biti subvencionirani za one najugroženije građane, još uvijek izostaje. Za sada imaju samo obećanje. Ali potvrdu s nestrpljenjem čekaju, njih oko 40% penzionera iz Kantona Sarajevo, koliko ih koristi plin. Ukoliko pomoći ne bude, tražiti će alternativna rješenja.

"Ja vam mogu reći da smo mi dobili informaciju od Vlade KS da će za 11. i 12. mjesec subvencionirati energente. Tako da tu imamo garanciju i to je obećano. Mada je to nedovoljno. Tako da su ljudi u stvarno teškoj situaciji, u neizvjesnosti. I oni se boje za svoju egzistenciju", kazao je Mustafa Zeba iz Udruženja penzionera KS.

Za privrednike plin će biti skuplji za oko marku i 50 feninga po kubiku. Možda i više. Svi se hvataju za glavu. A od nadležniih ni riječi. Tek šturo saopštenje da je data saglasnost “Energoinvestu” na novu veleprodajnu cijenu plina, uvećanu za 9,7%, od četvrtog kvartala ove godine.

Struka s druge strane – smiruje, ali privremeno. Novih poskupljenja neće biti, bar od nove godine. No, neće biti ni snižavanja cijena, jer skladišta plina nemamo.

"BiH, kao i svemu, moramo biti realni, je mala zemlja. I mi ne utičemo na kretanje novca i cijena plina na svjetskom tržištu. Cijena plina je i u drugim zemljama je porasla odnosno povećana je značajno više nego što je to u BiH. Na cijenu plina nismo mogli uticati i sada trenutno nemamo mogućnost da utičemo, i iz razloga zato što nemamo skladišta plina i slično, ali nadamo se da će ovo poskupljenje biti zadnje barem što se tiče ove godine i prvog kvartala sljedeće", kazao je Meho Kulovac, stručnjak za energetiku.

Samo ove godine cijena plina porasla je za preko 30%.

Brojni grđani, koji se griju na plin, još uvijek razmišljaju da li preći na drugačiji način grijanja, na drva ili pelet, možda čak i na struju. A grijna sezona samo što nije počela. Najave o mogućim novim poskupljenjima plina, kažu, stvaraju im nelagodu, jer što su ti računi veći, kese iz prodavnica sve su praznije.

A neće biti lakše ni onima čije stanove grije centralno grijanje. Struka kaže i računi koji budu poslani sa adresa Toplana biće veći za 15%.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti