Završen osmi Tech Hosted by Lanaco

17.10.2022. 15:21 / Izvor: Akta.ba
lanaco

Ovogodišnja konferencija imala je jedinstven slogan "Lead to inspire", koji je dodatno podstaknuo govornike na odlične prezentacije.

Završen je osmi Tech Hosted by Lanaco. Ovogodišnja konferencija imala je jedinstven slogan "Lead to inspire", koji je dodatno podstaknuo govornike na odlične prezentacije.

Gosti, njih preko 200 iz poslovne i IT zajednice regiona, imali su priliku, u Tehonološkom centru Lanaco, čuti govore predstavnika globalnih IT kompanija kao što su Lenovo, Intel, Cisco, Hewlett Packard Enterprise, Dell Technology, Oracle, Fortinet, Cisco, Group-IB, Galeb, Kaspersky, Veeam.

Teme ovogodišnje konferencije bile su: Cyber Security, Cloud services, Fintech.

U dvodnevnom događaju, svoja predavanja su održala dva keynote i 10 eksperata, a TechHosted08 će još jednom bila i odlična prilika za networking.

Sa uvodnim riječima ovogodišnju konferenciju otvorila je menadžer korporativnih komunikacija kompanije Lanaco, Nina Kremenović.

nina

"Kroz ovih osam godina primjetno je rastao značaj Lanaco Tech Hosteda koji je izrastao u etablirano mjesto ideja koje kreiraju tržišnu vrijednost.  Jako smo ponosni što smo u prethodnom periodu ostvarili pomena vrijedne rezultate koji su materijalizovani kroz preko 1800 učesnika i 140 predavača", istakla je Nina Kremenović 
 
Takom prvog dana na Tech Hosted svoja iskustva sa zajednicom podijelio je, Khaled Mokhtar. Khaled je sudija i dio Globalnog sudijskog odbora u NASA Space Apps Competition, a takođe i sudija u arapskom IoT Challengeu.

lanaco

"Počeli smo sa 2G. Tada su ljudi su počeli da koriste internet te da koriste chat i druge oblike oblike komunikacije. Trebalo nam je pola sata da preuzmemo jednu pjesmu, ali to je bila revolucija. Sada i mala djeca u školi imaju internet konekciju i svi mogu vrlo jednostavno koristiti internet", istakao je Khalid u svom govoru.

Pored obilja novosti iz globalne IT industrije redovni učesnici Techa su upoznati sa tim da već tradicionalno svake godine Lanaco kao organizator konferencije predstavlja jedan novi proizvod.

Ove godine predstavljen je Spaceify Cloud koji svojom tehnološkom inovativnošću podiže mogućnosti privrede na jedan viši, ali i drugačiji nivo.

lanaco

"Spaceify Cloud za cilj ima izgradnju održive tehnologije koja koristi manje resursa i minimizira svoj uticaj na okolinu. Digitalizacija poslovanja kroz prikupljanje, sinhronizaciju, dijeljenje i obradu podataka osnovni je cilj Cloud tehnologije, a sigurnost i zaštita podataka korisnika naš glavni zadatak", rekao je Mirko Gajić član Bussines Development Group kompanije Lanaco.

Te podvukao da će Speceify Cloud biti dostupan od 1.12.2022. godine u narednim zemljama: Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Bugarska, Makedonija, Albanija.

lanaco

Svoje bogato iskustvo sa Tech Hosted zajednicom u toku drugog dana podijelila je Magda Milas, Fintech Expert u A1, vodećoj kompaniji za digitalne servise i komunikaciona rješenja Centralne i Istočne Evrope. Magda je takođe predsjednica i suosnivačica udruženja "Alice in Blockchains", čiji je cilj promovisanje finansijske pismenosti među ženama s fokusom na nove finansijske tehnologije poput kriptovaluta i blockchaina.

lanaco

Pored predavanja na samoj konferencij se u sklopu panel diskusija poveo odličan dijalog, te su prisutni mogli još detaljnije da razumiju trendove na globalnom nivou. 

Mnoge kompanije sve više vide cloud tehnologije kao važan dio svoje infrastrukture. Ipak, postavljaju se brojna pitanja. Da li su ogromne količine povjerljivih podataka koje svakodnevno razmjenjujemo sigurne i kako ih zaštititi? Koji su globalni i lokalni izazovi u prihvatanju i usvajanju Cloud rješenja? 

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja o korištenju Cloud computinga, povezanim mogućnostima i izazovima, odgovarali su panelisti i eksperti kroz panel diskusiju: "Izazovi u globalnom usvajanju cloud computinga".

lanaco

Uvođenje novog fiskalnog sistema završeno je u Srbiji, a tek treba da počne u BiH. Izazove, prepreke, prednosti i prilike koje pruža taj proces sumirali su predstavnici IT kompanija, trgovačkih lanaca i nadležnih institucija na osmoj po redu konferenciji Tech Hosted u organizaciji kompanije Lanaco.
 
Elektronska fiskalizacija (eFiskalizacija) je velika šansa za razvoj fintech rješenja u regiji, za kreiranje aplikacija od kojih će svi imati koristi, od kupaca, trgovaca, banaka, IT industrije do javnih institucija. Ovim izazovima govorilo se kroz panel diskusiju: "eFiskalizacija - generator razvoja Fintecha u regionu."

S namjerom da se developerska zajednica Banjaluke i regiona dodatno razvija, zbližava i generiše znanje i dijeli iskustva, ovogodišnji Tech Hosted epilog je imao završnog trećeg dana koji je dobio svoj poseban naziv i brending, Dev Hosted.

Svoja predavanja držala su tri predavača sa znanjem iz raznih sfera, od .NET platforme do bezbjednosti biznisa kroz kod.

lanaco


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti