U Neumu otvoren prvi pogon za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja

18.10.2022. 08:12 / Izvor: Akta.ba
uljara neum
OTVORI GALERIJU

Nakon dugo godina iščekivanja u Neumu je danas uz prigodnu svečanost otvoren prvi pogon za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja, vrijedan 1,3 miliona KM.

Nakon dugo godina iščekivanja u Neumu je danas uz prigodnu svečanost otvoren prvi pogon za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja, vrijedan 1,3 miliona KM što je veliki korak za razvoj maslinarstva na jugu naše zemlje.

Prvu uljaru u jedinom bh. gradu na moru je u poslovnoj zoni Dubrava u Moševićima otvorio premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg rekavši da je zadovoljan što je dugo čekani projekt priveden kraju.

Naglasio je da pogon ima kapacitete koji mogu zadovoljiti potrebe tamošnjih maslinara i da je ovim pitanje otkupa i prerade, kao jedno od najbitnijih pitanja za proizvođače, uglavnom riješeno.

"Ukoliko tržište bude tražilo dodatno širenje kapaciteta, Vlada će i za to imati razumijevanja i sluha", kazao je Herceg naglašavajući važnost i bogatstvo maslina u Hercegovini, a osobito u tom kraju.

Načelnik općine Neum Dragan Jurković je rekao da otvaranje prve uljare u Neumu ima historijski značaj jer konačno olakšava okolnosti za sve maslinare iz općine Neum.

Podsjetio je da su maslinova ulja iz Neumskog zaleđa jako kvalitetna i višestruko nagrađivana, te izrazio nadu da će otvaranje prve uljare u tom kraju potaknuti razvoj i širenje maslinarstva, što će se bez sumnje odraziti i na samu sliku privrede u našoj zemlji. Poželjevši sretan rad svima u ovom pogonu, je pozvao sve maslinare s područja općine Neum da ovogodišnju preradu maslina obave u domaćoj uljari besplatno.

Projekt izgradnje zgrade uljare i nabavka mašina za preradu koštao je oko milion i 300 hiljada KM, a projekt je potpomognut brojnim investitorima kao što su federalno ministarstvo poljoprivrede, razvojna agencija SERD-a, Vlada HNK i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko- neretvanskog kantona, te u konačnici Općina Neum.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti