Hoće li doći do nestašice mlijeka?

19.10.2022. 07:42 / Izvor: BHRT
Mlijeko

Poskupljenje repromaterijala i goriva dovodi u pitanje jesenju sjetvu. Poljoprivrednici upozoravaju da je proizvodnja mlijeka upitna, ali i opstanak stočnog fonda.

Poskupljenje repromaterijala i goriva dovodi u pitanje jesenju sjetvu.  Poljoprivrednici upozoravaju da je proizvodnja mlijeka upitna, ali i opstanak  stočnog fonda. Bosna i Hercegovina ni u ovom trenutku ne proizvodi dovoljno mlijeka i mliječnih proizvoda za vlastite potrebe, u zemljama regiona uvode se i zabrane izvoza, pa se postavlja pitanje – hoće li doći do nestašice?

Farmeru Eldinu Glibanoviću iz Živinica poskupljenje mlijeka u trgovinama ne  donosi veći profit, jer je otkupna cijena i dalje ista. Ove godine prinosi su mali, a cijene repromaterijala i goriva visoke. 

"Mi smo jednostavno u tim trenucima bili primorani d  krenemo u sjetvu sa veoma skupim repromaterijalom. Međutim, dosta farmera, tj. mojih kolega koji se bave ovim poslom, su imali nekvalitetnu sjetvu, jer nisu mogli u tom trenutku da kupe to kvalitetno mineralno đubrivo, jer je baš bilo preskupo.“

Prošle godine je u Tuzlanskom kantonu proizvedeno 30 miliona litara mlijeka, a do kraja ove godine ne očekuje se više od 25. U trgovinama ga trenutno ima dovoljno, jer se Bosna i Hercegovina oslanja i na uvoz. 

"Poskupljenje je poprilično i ne samo mlijeka, već i ostalih  mliječnih proizvoda. Dokle će to ići, to je sad veoma teško prognozirati, jer sve te najave koje se u medijima, sve što se pojavljuje dovodi do toga da se stvara panika neka", kazao je Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača "Zvono" Bijeljina.

Kupci se na količine mlijeka ovom udruženju nisu žalili, ali je evidentna povećana kupovina. Da bi imali bolju proizvodnju, farmerima je  potrebno omogućiti što jeftinije uslove za proizvodnju hrane.

"Ovdje je problem ukoliko imamo dovoljno stočne hrane, imaćemo i grla. Međutim, cijena mlijeka koju sada dobijaju naši proizvođači mlijeka ne može da pokriva ni osnovne elemente inputa koji ulaze u  proizvodnju, a da ne pričamo sada o zaradi", smatra Suad Selimović, Kantonalna privredna komora Tuzla.

Selimović kaže da je najveći problem, a koji treba hitno rješavati, realno stvaranje planova za jesenju sjetvu. Ovogodišnji plan je, kaže, donesen proizvoljno i bez realne procjene sa terena. U sadašnjim uslovima poljoprivredni proizvođači ga neće moći ispuniti. Glibanović dodaje da su na sve ove probleme farmeri upozoravali godinama, pokušavali ih riješiti razgovorima sa predstavnicima svih nivoa vlasti, protestima, obustavama rada, ali da još nikakav odgovor nisu dobili.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti