Zatvor u Vojkovićima dobija osmatračnice

19.10.2022. 08:44 / Izvor: Glas Srpske
zatvor vojkovići

Menadžment zatvora u Vojkovićima planira da ojača svoje bedeme izgradnjom osmatračnica.

Menadžment državnog zatvora u Vojkovićima, nadomak Istočne Ilidže, koji gotovo od kamena-temeljca slovi za jednu od najbezbjednijih ustanova tog tipa u regionu, planira da ojača svoje bedeme izgradnjom osmatračnica, ali sve će to da zavisi od količine novca koju budu imali u kasi naredne godine.

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, koji je poznatiji kao državni zatvor i u kojem se nalaze i lica osuđena za najteža krivična djela, pripremio je prvu verziju plana rada za 2023. gdje su pobrojali prioritete u skladu sa potrebama.

Na listi je unapređenje tretmana zatvorenika i pritvorenika, postupka procjene rizika, humaniji tretman zatvorenika pod pojačanim nadzorom, ažurno postupanje sa predstavkama, podnescima i žalbama te obuka i usavršavanje ljudskih potencijala i saradnja sa drugim institucijama.

Zavod je za narednu godinu isplanirao izgradnju druge osmatračnice, kao i pristupnog puta za osmatračnicu kako bi se stepen obezbjeđenja ustanove podigao na viši nivo. Njihove računice iz plana pokazuju da će im za te poslove biti potrebno 800.000 KM, odnosno 710.000 za osmatračnicu, a ostatak za pristupni put do iste, dok su procjene da će im za normalan rad trebati 16,8 miliona za tekuće izdatke i kapitalna ulaganja.

Do problema u sprovođenju programa rada zatvora u Vojkovićima, ipak, kako priznaju i u Zavodu može doći ako u 2023. godini ne bude na vrijeme usvojen budžet institucija BiH jer im je za njihove planove prvenstveno potreban novac.

Osim toga, upozoravaju da rad u vanrednim okolnostima kao što je pandemija i globalna kriza koja uzrokuje inflaciju može uticati i na njih te značajno umanjiti kvalitet života zatvorenika zbog nedostatka novca za nabavku hrane, higijenskih sredstava, za odijevanje, zdravstvenu zaštitu zatvorenika, resocijalizaciju i tako dalje.

Upravnik Zavoda Siniša Perković za “Glas Srpske” je podvukao da im je, zbog osoba koje se nalaze unutra, bezbjednost na prvom mjestu. Pojasnio je i da je u planu gradnja dvije osmatračnice.

"Osmatračnica mora da postoji, a za prvu je već sprovedena tenderska procedura. Riječ je o kapitalnom projektu, a gradnja bi trebalo da počne ove, a završi 2023. godine. S druge strane, ako budžet za iduću godinu bude na vrijeme usvojen, planirana je gradnja i druge osmatračnice", istakao je Perković i dodao da će i sam ulazak u zatvor biti pokriven kamerama.

Kamen-temeljac za ovaj zatvor postavljen je 2006. a prvi rok za završetak bio je dvije godine kasnije. Ipak, zvanično je otvoren tek nakon 14 godina. Zatvorski kompleks, na 24.000 kvadrata, čini deset objekata, od kojih je dio rezervisan za pritvorenike i zatvorenike koje je osudio Sud BiH.

Svaka ćelija je, prema ranijim podacima, površine 12 kvadratnih metara, a vrijednost projekta je procijenjena na 40 miliona evra. Najveći donator je bila Evropska unija, sa uloženih više od deset miliona evra, a dio je finansiran i iz budžeta BiH.

Rukovodstvo Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH dužno je, na šta su ukazali i u programu koji je stigao u fazu konsultacija prije slanja na usvajanje Savjetu ministara BiH, dostavljati redovne izvještaje Ministarstvu pravde BiH. To se posebno odnosi na broj zatvorenika i pritvorenika, ostvarivanje zagarantovanih prava, korišćenju pogodnosti te o disciplinskim procedurama

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti