Konačna presuda u slučaju Kemala Čauševića

20.10.2022. 14:56 / Izvor: Akta.ba
čaušević

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine 19. aprila ove godine donijelo je drugostepenu presudu u predmetu Kemal Čaušević i drugi.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo je 19. aprila 2022. godine u predmetu Kemal Čaušević i drugi sljedeću drugostepenu presudu.

Žalba optuženog Kemala Čauševića i njegovih branilaca, žalbe braniteljica optuženog Anesa Sadikovića, izjavljene u odnosu na tačku I 1. osuđujućeg dijela prvostepene presude od 27.5.2021., su odbijene kao neosnovane, a žalba Tužilaštva BiH djelimično uvažena u odnosu na optuženog Kemala Čauševića i presuda preinačena u dijelu izrečene krivičnopravne sankcije u odnosu na optuženog Kemala Čauševića, na način da je optuženom Kemalu Čauševiću za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. KZBiH u vezi sa članom 54. KZBiH, izrečena kazna zatvora u trajanju od pet (5) godina i šest (6) mjeseci, u koju kaznu se ima uračunati vrijeme koje je proveo u pritvoru, počev od 18.6.2014. do 12.9.2014. godine.

Žalba Tužilaštva BiH u odnosu na tačku II oslobođajućeg dijela prvostepene presude od 27.5.2021. godine je odbijena kao neosnovana i prvostepena presuda je u navedenom dijelu potvrđena.

Nadalje se navodi da žalbe optuženog Kemala Čauševića i njegovih branilaca, žalbe Aide Čaušević i mld. K. Č., izjavljene po punomoćniku, u odnosu na tačku I 2. osuđujućeg dijela presude i u odnosu na odluke o oduzimanju imovinske koristi, kao i odluka o troškovima postupka ovog dijela osuđujuće presude, su uvažene i prvostepena presuda od 27.5.2021. godine je u tom dijelu ukinuta i određen pretres pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Prvostepenom presudom optuženi Kemal Čaušević i Anes Sadiković su oglašeni krivim da su radnjama opisanim u izreci presude počinili:

- Kemal Čaušević – produženo krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. KZBiH, u vezi sa članom 54. KZBiH i produženo krivično djelo pranje novca iz člana 209. stav 3. u vezi sa stavovima 1. i 2. KZBiH, sve u vezi sa članom 54. KZBiH;

- Anes Sadiković – krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. stav 1. KZBiH, u vezi sa članom 54. KZBiH.

Istom presudom, optuženi Kemal Čaušević je oslobođen od optužbe da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZBiH.

Prvostepenom presudom Sud je optuženom Kemalu Čauševiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet (9) godina, a optuženom Anesu Sadikoviću kaznu zatvora u trajanju od dvije (2) godine. Na osnovu članova 110. i 111. KZBiH, u vezi sa članom 209. stav 5. KZBiH, presudom je naloženo oduzimanje imovinske koristi od optuženog Kemala Čauševića pribavljene izvršenjem krivičnog djela, i to novac u iznosu od 575,239.57 KM.

Protiv drugostepene presude žalba nije dozvoljena, saopćeno je iz Suda BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti