Prekvalifikacijom i dokvalifikacijom do lakšeg zaposlenja

22.10.2022. 10:24 / Izvor: Federalna.ba
Posao

Već godinama, nezaposlenost je jedan od najvećih problema u našoj zemlji. Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, nezaposlenih je gotovo 400 hiljada.

Već godinama, nezaposlenost je jedan od najvećih problema u našoj zemlji. Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, nezaposlenih je gotovo 400 hiljada. Mnogi zbog toga odlaze iz zemlje. Ipak, postoje i oni koji se odluče za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radi lakšeg zaposlenja i veće konkurentnosti na tržištu rada.

Zbog nezaposlenosti mnogi su se odlučili odreći svojih želja i snova i prekvalifikovati se u neka druga zanimanja, koja će im omogućiti bolji život. Zvanja koja su mukotrpno sticali primorani su odbaciti da bi se bavili nekim drugim poslom u BiH, ali, nažalost, mnogo češće u inostranstvu. 

Najtraženija zanimanja su iz sektora ugostiteljstva i hotelijerstva, građevine i medicine.

"Javne službe za zapošljavanje u FBiH u skladu sa svojim nadležnostima koje su propisane  zakonom o posredovanju i zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba provode različite mjere koje imaju za cilj poboljšanje statusa nezaposlenih. Kantonalne službe, one koje su to u mogućnosti, finansijski kreiraju i reliziraju programe prekvalifikacije i dokvalifikacije", ističe Haris Čuljević, stručni saradnik za odnose sa javnošću FZZZ-a.

Uprkos činjenici da bi im novo zanimanje dalo barem neke šanse prilikom zaposlenja, našim sugrađanima prekvalifikacija još je stran pojam. Iz Zavoda za zapošljavanje RS-a ističu da do sada nisu imali veliko interesovanje za program prekvalifikacije:

"Programom uglavnom bude ubuhvaćeno finansiranje obuka, dokvalifikacije, prekvalifikacije i zapošljavanja kod poznatnog poslodavca nakon uspješno provedene obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije za lica s evidencije Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske."

Mladima i nezaposlenima u BiH ponuđeni su programi kroz koje mogu steći diplome za nova zanimanja koja im daju niz novih mogućnosti.

"Radili smo jedan projekat edukacija o životnim vještinama i ključnim kompetencijama za tržiste rada. Preko 1.100 mladih je u tim edukacijima bilo prisutno i 70% njih se zaposlilo", navodi direktorica Agencije za statistiku BiH Mirhunisa Zukić.

Iako postoje pojedine poteškoće pri prekvalifikaciji i dokvalifikaciji, najvažnije je da nezaposlene osobe prepoznaju potencijalna zanimanja na bh. tržištu rada. Nikada nije kasno uključiti se u obrazovanje, nastaviti tamo gdje smo stali ili krenuti ispočetka, bez obzira je li riječ o formalnom ili neformalnom obrazovanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti